viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

een platonische blinddate met ramona deckers

een platonische blinddate met ramona deckers

cath-omslag.jpg

Waar ben ik het meest mezelf? Waar hoef ik me nergens voor te schamen en zal ik nooit veroordeeld worden om wat ik doe en wie ik ben? In mijn eigen huis, mijn eigen toevluchtsoord, waar ik ongegeneerd mezelf kan zijn. Maar waarom eigenlijk? Waarom zijn we daar een andere variant op de persoon, die de deur uitgaat? Waarom houden we deze thuisvariant niet vast als we omgeven zijn door anderen? Zullen we daarom nooit echt weten wie de ander is of spelen we allemaal de perfecte persoon in elkaars omgeving? Moeten we accepteren dat er buiten állemaal varianten rondlopen? Fotograaf Ramona Deckers werpt met haar camera licht op deze geheime thuiswereld en legt stadse meisjes vast in de intieme omgeving van hun eigen huis. De fotografe heeft jarenlang zelf geworsteld met haar eigen zelfbeeld en door juist dit project wil ze de meisjes op een pure, maar krachtige manier voor altijd vastleggen. Vrouwelijke fotografen kunnen hun eigen seksualiteit gebruiken en dit naar eigen hand zetten om een sterke contemporaine weergave van een vrouwbeeld neer te zetten. Zo koos de bekende fotografe Bettina Rheims er tientallen jaren geleden voor om haar modellen in slaapkamers vast te leggen en zo het ware karakter van het vrouwelijk model en haar emoties naar boven te brengen. Een bekende quote van Rheims: "I shoot women because I know them, as I’m a woman myself. I understand their fears, I have their same hang-ups, I make the same dreams. It’s more exciting for me to penetrate a woman’s mind. It’s like doing a self-portrait."

Ook op beelden van Ramona zien we de meest intieme momenten van meisjes, die op een heel pure en mooie manier hun ware gezicht laten zien. Maar hoe lukt dit de Amsterdamse fotograaf? En wat zeggen haar foto’s ons? Beter dan het haar te vragen, is het nog beter om dit zelf te ervaren. Durf ik mezelf zo bloot te geven, dat iedereen ziet wat ik echt doe en hoe ik echt ben? Zal het Ramona lukken om de meest pure versie van mijzelf vast te leggen op camera? Ook ik ben thuis het meest mezelf, wanneer niemand meekijkt, maar waarom? Gedraag ik me echt zo anders?

En dus nodig ik Ramona uit bij mij thuis, wat bijna lijkt op een platonische blinddate. Zonder elkaar te kennen, hebben we meteen een gesprek alsof we elkaar al kennen. Zo'n moment dat je je zó op je gemak voelt dat je alles wilt delen, terwijl je weet dat je nog niet over de voorkennis beschikt om te oordelen over elkaar. De fotografe vertelt over haar eerdere gesprekken met andere Amsterdamse meisjes. Het ene meisje fotografeerde ze halfnaakt op bed en het andere meisje met een glas melk in de hand. Alle gemaakte foto’s tonen een inzicht in de geheime wereld van deze meisjes, die de buitenwereld normaal nooit te zien krijgt, maar waarom niet? Schamen we ons of denken we te veel na over onze representatie naar de buitenwereld toe? Terwijl de pure foto’s van Ramona juist aantonen dat het vergeten van het oordeel van de buitenwereld de mooiste beelden oplevert. Zo benadrukt de fotografe één belangrijk ding: ‘ ze kunnen het niet fout doen op mijn foto’s, want ze zijn het zelf.’

Ondertussen praten we nog wat, drinken we Yogi-thee en vergeet ik binnen een seconde de camera in haar hand. De fotografe beweegt zich als een vlieg op de muur. Ik schaam me niet voor het feit dat ik Uggs-pantoffels draag en sterker nog: ik doe me niet anders voor dan ik ben. Ik ben thuis en ongegeneerd mezelf, maar niet alleen. Hoe kan het dat ik voor een fotografe die ik net ken, doe wat ik altijd probeer te doen: mezelf zijn? Heeft het te maken met het feit dat ik niet nadenk over de gevolgen?

Is nadenken dat wat ons tegenhoudt om die pure variant te zijn?

by Ramona Deckers

by Ramona Deckers

by Ramona Deckers

www.ramonadeckers.com

@ramona_deckers_82

Voor de beeldenserie 'bij Amsterdamse meisjes thuis' door Ramona Deckers zie i-D Nederland.

een denkbeeldige graadmeter van creativiteit

een denkbeeldige graadmeter van creativiteit

in meditatieve toestand door de kunst van laura hersée

in meditatieve toestand door de kunst van laura hersée