viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

een denkbeeldige graadmeter van creativiteit

een denkbeeldige graadmeter van creativiteit

IMG_0867.jpg

Zijn we allemaal creatievelingen? Dat vraag ik me wel eens af wanneer ik tijdens het zoveelste mooi weerpraatje mijn gesprekspartner hoor zeggen: “Ja, ik ben echt een creatieveling”. Oké, cool, denk ik dan. Maar is die creatieveling, die blijkbaar in veel mensen tussen de 19 en 28 schuilt en ik spreek tijdens ongemakkelijke borrelgesprekken en verjaardagen er altijd al geweest of hebben we het net als ons Albert Heijn-moesplantje innig verzorgd en gekoesterd? En zou je kunnen zeggen dat ik ook zo'n creatieveling ben? Anders zou ik nu niet achter mijn laptop zitten en mezelf aan deze innerlijke reflectie onderwerpen om er vervolgens een lapje tekst over te schrijven.

Als je het de oude kunstcritici van weleer zou vragen, is creativiteit een magisch gegeven waarmee eclectische individuen werden geboren. Laten we er ook maar meteen aan toevoegen dat het goddelijke vonkje dat aan de grondslag lag van het kunnen van ‘de kunstenaar’, alleen voor mannen voorbehouden was. Gelukkig voor ons dient alle kunst niet meer louter het geloof en veranderde creativiteit van een gegeven naar een kunnen. Creativiteit in al zijn vormen kan geleerd, getraind en gevormd worden. Enter, bijvoorbeeld, de creative writing workshop.

Het zal jullie waarschijnlijk niet verbazen dat ik op dit moment zelf zo’n workshop volg. Gezien het gerucht dat ik eigenhandig heb verspreid over mijn nog te schrijven debuutroman een beetje de ronde gaat, leek het me een top idee om eens te kijken hoe dat in zijn werk gaat. Dat leren schrijven. Alhoewel de survival rate van de prestigieuze creative writing programma’s in Amerika in de jaren zeventig net iets boven de vijftig percent lag, heb ik het feedbackproces tot nu toe aardig overleefd. Aangezien ik voor mijn gevoel de meeste random bullshit op papier zet en het opzoeken van synoniemen op synoniemen.net mijn geheime wapen blijft, is het toch een exquis (thanks, synoniemen.net!) gevoel als andere creatievelingen iets zien in je eigen schrijfsels.

Maar ben ik nu ook een creatieveling? Ik zal nooit pretenderen te snappen hoe je kunst moet ‘experiencen’ (ik heb het tegen jou, Rothko) en laat staan het zelf maken. Verder lijkt het me voor jullie allemaal beter als ik niet heel dicht bij een muziekinstrument of een microfoon in de buurt kom. En alhoewel ik prima een manga-oog kan tekenen ben ik nooit verder gekomen dan schetsen die nou niet bepaald in proportie zijn. Als we de balans gaan opmaken kwalificeer ik nou niet bepaald voor het label van de allround creatieveling. Ik schrijf, zo af en toe. En zelfs over dat stukje creativiteit, zal ik waarschijnlijk nooit uitgeleerd zijn.

Beeld: Tulip Utomo

 

over de biologische aard van de vrouw

over de biologische aard van de vrouw

een platonische blinddate met ramona deckers

een platonische blinddate met ramona deckers