viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

over de biologische aard van de vrouw

over de biologische aard van de vrouw

vrouwelijk.jpg

Jaloezie kent vele vormen, maar als vrouw heb je het goed recht om jaloers te zijn. Je wil je baarmoeder immers van het best mogelijke zaad voorzien, toch? Ik heb inmiddels een paar jaar een relatie, maar – zoals dat vaker in de natuur voorkomt – wekte iemand anders mijn interesse. Iets wat in romantische termen als crush wordt betiteld, maar in biologische bepalingen wordt aangeduid als ‘in contact komen met een aantrekkelijk persoon, die jou verzekert van 'gezond nageslacht’. Deze man was een levensgenieter en vrouwenliefhebber pur sang. Je begrijpt dat hij daarom niet alleen met mij flirtte, maar met zo’n beetje iedere dame waarmee hij langer dan twee minuten in contact stond.

Omdat het menselijk is, en niet iets om je voor te schamen, heb ik de situatie aan mijn partner uitgelegd. Dat is niet de issue hier, want mijn partner is zeer begripvol en gaf toe ook wel eens dergelijke -menselijke- trekjes te vertonen.

Ondertussen viste ik bij *de playboy* naar iets waar ik me pas van bewust werd toen ik het eenmaal in bezit had. Na verloop van tijd vertelde hij me opeens hoe mooi en leuk hij me vond. Wie wil nou niét zoiets horen van een man die ze voor het uitkiezen heeft? Echter was enkel en alleen dit niet voldoende; ik wilde daarnaast ook horen dat hij zich meer tot mij, dan tot andere vrouwen in zijn omgeving aangetrokken voelde. Toen hij dat beaamde (ik schat de kans klein dat hij het echt meende), was mijn doel bereikt. Het project werd op dat moment succesvol afgesloten, want ik had gewonnen – zonder dat er zaad aan te pas was gekomen.

Kort geleden stuitte ik op een artikel, waarin de biologische aard van vrouwennijd aan de hand van wetenschappelijk onderzoek wordt uitgelicht. Volgens het artikel zijn vrouwen uiterst competitief en agressief als het gaat om voortplanting, en wordt mijn ‘overwinningsgevoel’ hier bevestigd. Ik kan niet exact omschrijven hoe ik me voelde terwijl ik het las, maar het was iets tussen ‘schok en schaamte’ in.

Sinds de Grieken is er het een en ander gefilosofeerd over ratio, maar soms laten we een steekje vallen en neemt competitie en vrouwennijd dus ons verstand over. Gelukkig gritst dat onze rationele kant niet weg. De mijne kijkt vooral op naar vrouwen die in de politiek, media, literatuur en andere kunstvormen moedig optreden en het nastreven waard zijn – zonder jaloers te zijn. De paradox wil nu eenmaal dat wij vrouwen elkaar – naast concurreren – ook kunnen steunen en samen kunnen werken. En dus niet alleen uit zijn op ‘zaad’ in de platte definitie van het woord.

Beeld: Fay Alice Parsons by Fanny Latour-Lambert

over zwart-witdenken gesproken

over zwart-witdenken gesproken

een denkbeeldige graadmeter van creativiteit

een denkbeeldige graadmeter van creativiteit