viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

dubbel zien

dubbel zien

dubbelzien.jpg

Voor me staat hij weer, een man van in de veertig. Hij ziet er geleefd uit. Het enige aan zijn gezicht wat er uitgerust uitziet, zijn zijn wallen. Zijn bloeddoorlopen ogen zijn de rode lampen om het beeld compleet te maken. Ik zie hem wel vaker in de Albert Heijn. En dat terwijl hij er meer uitziet als een Lidl-type: kalend, maar toch lang, vettig haar en een twintig jaar oud t-shirt aan met daarop een bandenmerk. Er ligt altijd hetzelfde op de lopende band; een eenpersoons magnetronmaaltijd, een doosje Smintjes, een klein kratje Bavaria en sporadisch een leverworst. Behalve vandaag. Vandaag ligt er een fles rode wijn in plaats van het bier. “Heb je wat te vieren?”

“Vandaag vier ik het leven en de dood.”

Zijn adem ruikt alsof zijn Smintjes al tijden op zijn. Het lijkt me sowieso sterk dat je die walm van pure depressie kan maskeren met munt, maar hij doet in ieder geval zijn best. Ik loop met hem naar buiten en vraag naar de tegenstrijdigheid van zijn feestje.

“Vandaag is de dag dat wijlen mijn vrouw zeven jaar dood is en dat vier ik voor haar. Zij zag het leven niet meer zitten dus de dood was haar overwinning. Ze was al heel lang ziek en een handvol pillen was haar manier om te zeggen dat er niet genoeg medicijnen in de wereld bestonden om de pijn te stoppen.”

“Ik snap het wel een beetje, maar was het niet een tikkeltje egoïstisch om er zelf voor te kiezen te gaan terwijl ze mensen zoals jij, achterliet?”

“Soms is pijn zo heftig dat je geen andere dingen meer kan voelen. Het is wel gek, want ze was de gevoeligste persoon die ik kende. Ze was het type dat eendjes geen oud brood gaf, maar vers. Twee keer per week at ik mijn worst daarom puur. Ze was het type dat tegen iedereen met een pijntje zei dat ze naar de dokter moesten terwijl ze zelf met een tumor in haar maag zat. Ze gaf altijd al meer om anderen dan om zichzelf, op een zwak moment na dan…”

Hij is nu zeven jaar verder en woont alleen in een klein appartementje. Op zijn eikenhouten tafel zitten dezelfde kringen als om zijn ogen. De gordijnen zitten standaard dicht. Niet omdat hij niet wil dat mensen naar binnen kijken, maar omdat hij niet naar buiten wil kijken. Want daar is het leven. Toen zij stierf is ook hij gestopt met leven en de confrontatie is te pijnlijk. Maar soms is de pijn zo heftig dat je niks anders meer kunt voelen, en dat hoeft hij ook niet meer.

“Ik houd nog steeds van haar. Ze was het beste wat me ooit is overkomen. Sterker nog, ze was veel meer dan dat ik verdiende en die schuld los ik nu al jaren af met statiegeld. Maar vandaag is het anders. Vandaag schenk ik twee glazen in en eentje daarvan blijft de hele dag halfvol. Dat is haar glas, want zo zag ze het eigenlijk het liefst.”

Ik weet niet zo goed of ik hem sterkte, succes of plezier moet wensen en terwijl hij wegloopt, roep ik:

“Geen bier na wijn, hè!”

“Vandaag drink ik niet om het slechte te verzuipen, maar om het goede dubbel te zien!”

Door: Roy van Dijk Beeld: Hal IBASHO, A Fan Heater, from the series 'Domestic Scandals'.

ze zeggen dat 'tijd alle wonden heelt'

ze zeggen dat 'tijd alle wonden heelt'

op zoek naar nieuwe vormen van spiritualiteit: ayahuasca

op zoek naar nieuwe vormen van spiritualiteit: ayahuasca