viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

ze zeggen dat 'tijd alle wonden heelt'

ze zeggen dat 'tijd alle wonden heelt'

tijdheelt.jpg

Het zal je maar gezegd worden net na een heftige break-up. Zulke wijsheden doen het vaak niet zo goed als jij je verdriet zit weg te drinken met een fles wijn en het liefdesleven van Bridget Jones op je TV. Toch is het zo – denk ik. En zeker niet alleen in de liefde. Natuurlijk weten we naarmate de tijd verstrijkt allemaal wel dat die jongen heus niet de enige is die ons zo perfect begrijpt en die zo fijn om onze slechte grapjes kan lachen. Toch zwelgen we een tijdje volledig terecht in liefdesverdriet, maar pakken op den duur heus de draad wel weer op. Datzelfde geldt eigenlijk net zo goed voor andere levensproblemen. Althans, zo heb ik dat gemerkt het afgelopen jaar. Vorige zomer studeerde ik af aan een kunstacademie en mocht ik mezelf – na vijf jaren van paniekaanvallen en beoordelingen eindigend in existientiële huilbuien – grafisch ontwerper noemen. Op mijn opleiding werd me echter meer geleerd te onderzoeken en te conceptualiseren dan om te ondernemen en simpelweg een logo te maken. Het zorgde ervoor dat ik me eigenlijk meer autonoom grafisch kunstenaar voelde dan toegepaste grafisch ontwerper.

Na mijn diploma was ik daar klaar mee. Al dat moeilijk doen om werk te maken dat uiteindelijk alleen interessant gevonden wordt door collega grafisch ontwerpers. Een tijd lang was ik wars van alles wat met kunst, ontwerp of concepten bedenken te maken had. Ik ging niet naar expo's, las niet over ontwerp en als een vriendin over toffe performances op haar masteropleiding vertelde, raakte ik al volledig geïrriteerd. Ik regelde een baantje in de horeca en besloot het even zelf uit te zoeken. Noem me een verlate puber of zeg dat ik een probleem heb met autoriteit, maar ik had het, in elk geval voor even, erg nodig om niemand te hebben die me vertelde wat te doen of die me zei dat mijn ideeën niet goed genoeg waren.

Dat was een jaar geleden. Inmiddels woon ik bij mijn ouders, maar ga ik binnenkort – met een ander horecabaantje op zak – weer vertrekken naar de stad. Geld verdienen als ontwerper doe ik amper, maar dat deert me even niet. Ik heb het heus nog niet allemaal op een rijtje, maar wel heb ik inmiddels begrepen dat het soms gewoon niet helpt om jezelf op te jagen. Natuurlijk moet je, als je je ergens niet op je plek voelt, proberen de situatie te veranderen om het naar jouw hand te zetten. Soms lukt dat. Soms niet en moet je echter gewoon even wachten. Ik heb het afgelopen jaar meerdere malen geprobeerd mijn plannen uit te werken of naar een netwerkborrel te gaan. Toch was er iets dat continu in de weg zat. Ik heb me er boos om gemaakt, maar me er inmiddels bij neergelegd.

Ik moest mezelf gewoon even met rust laten. Dat heb ik gedaan en sindskort merk ik eindelijk dat ik genoeg rust heb gehad. Laatst ging ik vrijwillig een avond netwerken en ik krijg steeds meer zin om weer grafisch ontwerper te zijn. Ik heb niet alleen ideeën, maar ook echt zin om ze uit te werken. Misschien ga ik binnenkort zelfs wel met die vriendin naar een rare performance. Ik had tijd nodig, die heb ik mezelf gegeven en het loonde.

Beeld: Yayoi Kusama

pure, ontblote lichaamsdelen door sophie de vos

pure, ontblote lichaamsdelen door sophie de vos

dubbel zien

dubbel zien