viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

rust nemen is voor losers, toch?

rust nemen is voor losers, toch?

IMG_4693.jpg

Steeds meer kranten, tijdschriften en columns besteden er aandacht aan: jongeren en jongvolwassenen – oftewel: ‘wij twintigers’ – die door toegenomen druk en stress steeds vaker in de buurt van een burn out komen. Zelf was ik hier altijd vrij sceptisch over, want hoe druk had ik het nou eigenlijk? Iedereen heeft het 'druk' en drukte wordt door iedereen verschillend ervaart. Maar met mijn zorgeloze studentenleventje leek het me vrij onmogelijk om slachtoffer te worden van zoiets als een burn out. Onbewust deelde ik deze maatstaf met vrienden: “niet zeuren, ik studeer net als jij, en ga vanavond toch ook naar de kroeg?” Tot ik in september aan mijn master begon. Of nog iets specifieker: tot vorige week. Ik zal ook maar meteen opbiechten dat de deadline van deze column eigenlijk al een week verstreken is. Maar terwijl ik stijf stond van de stress tot het punt dat mijn yoga- en ademhalingsoefeningen ook geen barst meer leken uit te maken, lukte het me niet om deze woorden digitaal op papier te zetten. De verplichte rust en lunchdate die ik van mijn vriend moest nemen hadden alleen maar een tegengestelde werking, want het werk voor mijn master bouwde zich alleen maar op. Boeken moesten gelezen worden, papers geschreven en of ik tussendoor ook nog even een personal memoir op papier wilde zetten – wederom, wáár over dan?

Met kerst en een week rust in zicht is de chaos in mijn hoofd weer wat bekoeld, en dus kan ik eindelijk achter mijn laptop zitten om dit stuk voor jullie te schrijven. Maar wat leert deze periode mij? Mentale of stressgevoelige issues zijn voor iedereen verschillend en gesitueerd in situaties die voor jou misschien onzichtbaar zijn. Niet iedereen heeft ijzeren zenuwen of het doorzettingsvermogen van een olympisch kampioen. Dus zal ik proberen aan deze column te denken en de moeite die het me kostte om überhaupt woorden op papier te zetten, wanneer ik weer eens tegen iemand anders zeg: “rust nemen is voor losers, toch?”

Beeld: Tulip Utomo

jonge zielen die de wereld een stukje mooier maken

jonge zielen die de wereld een stukje mooier maken

pure, ontblote lichaamsdelen door sophie de vos

pure, ontblote lichaamsdelen door sophie de vos