viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

op een t-splitsing staan en de juiste weg inslaan

op een t-splitsing staan en de juiste weg inslaan

CARSTEN-HÖLLER-66.jpg

Keuzes maken. Hoe kies ik wat goed is voor mij? En wanneer weet ik of ik de juiste keuze heb gemaakt? Zodra mijn wekker gaat, begint het al en het stopt het eigenlijk nooit meer: wat neem ik als ontbijt, wat doe ik aan, welk nummer zet ik aan uit mijn spotify-lijst en ga ik voor een appel of Kitkat bij de Ah2Go? Het klinkt als een random, luchtig lijstje, maar symboliseert iets waar we iedere dag ons hele leven lang mee kampen: op een t-splitsing staan en de juiste weg inslaan. Keuzes maken voelt voor iedereen anders en is voor iedereen van andere waarde. Hoe beoordeel je of zo'n keuze groot of klein is en hoe belangrijk is het om die op het juiste moment te maken? Bestaat er überhaupt een 'foute keuze?' Een kunstenaar die deze keuzestress gebruikt in zijn werk is Carsten Höller. Met zijn enorme magische installaties probeert hij bezoekers te dwingen tot het maken van een keuze, en het gevolg is direct waarneembaar. Door enorme objecten in beweging te zetten of een bepaald pad in te slaan, zet je als bezoeker zelf iets in gang en heb je zelfs de belangrijke taak om het kunstwerk met jouw keuze af te maken. Höller wil mensen iets laten ervaren waardoor je begint te twijfelen, je in de war raakt en uiteindelijk jezelf díe vragen gaat stellen waardoor je een keuze kunt maken. In ons eigen leven zien we hier niet altijd meteen resultaat van. Het eindresultaat is iets dat zich pas later openbaart en dat maakt het soms des te moeilijker. Het lijkt alsof we ons voor die t-splitsing willen verstoppen. Maar waarom, als je van iedere t-splitsing leert? Na iedere t-splitsing volgt er nog een, en dat een heel leven lang. Natuurlijk bezorgt het onrust, maar we kunnen het misschien beter accepteren en omarmen, want keuzes kun je nu eenmaal niet uit de weg gaan.

Volgens Höller moeten mensen altijd kiezen in het leven en natuurlijk kan de twijfel daarbij toeslaan. Maar juist die twijfel en onzekerheid zijn volgens Höller het beste van een mens kan overkomen. Het brengt je op andere gedachten. Een goed voornemen om deze positieve benadering ten aanzien van keuzestress eens te omarmen, dus.

Zie jouw eigen dagelijkse keuzeproces als een kunstwerk van Höller. Je kunt zelf iets in gang zetten, een pad inslaan, iets laten bewegen. Jij bent degene die een eigen kunstwerk compleet maakt. Er kunnen hierdoor nieuwe ideeën ontstaan en misschien, heel misschien, werp je zelfs wel een nieuwe blik op jezelf.

Beeld: Carstel Höller

de wereld is winter en we dansen als herfst

de wereld is winter en we dansen als herfst

jonge zielen die de wereld een stukje mooier maken

jonge zielen die de wereld een stukje mooier maken