viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

weg met narcistische goede voornemens en lege nieuwjaarswensen

weg met narcistische goede voornemens en lege nieuwjaarswensen

headee.jpg

1 januari 2016, Tilburg - Verdwaalde gouden glitters glinsteren op mijn gezicht. De bloemachtige parfum van gisteravond heeft plaatsgemaakt voor een mengelmoes van rook en alcohol. Lantaarnpalen springen uit. Ochtend. Daar loop ik dan met mijn lijf in het nieuwe jaar en mijn gedachtes nog ergens zwevend vlak voor de jaarwisseling. “Hee, gelukkig nieuwjaar hé”. Ik schrik op en staar naar mijn buurman die in de ochtendglorie staat te genieten van een dampende kop koffie. “Jij ook”, mompel ik terwijl ik de sleutel van mijn voordeur omdraai. Ik heb eerlijk gezegd geen flauw idee wat ik mijn buurman zojuist toewenste en vice versa. Het begrip “gelukkig” is zoals een regenboog zonder kleur: onzichtbaar en ongrijpbaar. Pas wanneer geluk in een heldere context wordt geplaatst krijgt het betekenis. De manier waarop ik net uit fatsoen mijn buurman geluk wenste zet me dan ook aan het denken.

Waarom wensen we elkaar eigenlijk een gelukkig nieuwjaar? Het antwoord van Wikipedia: “Op 1 januari wensen we iedereen het beste, zodat we die wensen ook terug ontvangen.” Betekent dit dat de persoon die de meeste beste wensen terug ontvangt, het gelukkigst wordt? Onzin. Ik besef me dat het wensen van een gelukkig nieuwjaar enkel een norm is. Het is een ingeprent ritueel dat haar essentie allang is verloren. De nieuwjaarslopen, waarbij jongeren uit het dorp langs families trokken en de tijd namen om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen, werden de vorige eeuw ingewisseld voor nieuwjaarskaarten. Tegenwoordig benadrukt de jaarlijkse WhatsApp storing rond middernacht mijn gedachte van woorden zonder waarde gesproken uit fatsoen. We wensen iemand iets toe zonder hier invulling aan te geven. Is dit dan ook de reden dat we onze eigen goede voornemens maken? In de eerste maand van het nieuwe jaar focussen individuen zich op de kern van hun geluk, maar meestal vinden ze het niet. Goede voornemens sneuvelen en januari wordt bekroond tot de meest deprimerende maand van het jaar. Deze wederkerende gebeurtenis benadrukt een maatschappij waarin het individu verantwoordelijk wordt gesteld voor zijn of haar eigen geluk.

Nieuwjaarswensen en goede voornemens, zouden ze niet beter werken als ze parallel aan elkaar lopen? Het is tijd om het hedendaagse individualistische nieuwjaarsritueel terug te brengen naar haar essentie: geen narcistische goede voornemens, maar betekenisvolle gelukwensen voor de ander.

Beeld: Tilip Utomo

het besef dat je géén keuzes wilt maken

het besef dat je géén keuzes wilt maken

vrouwen die zich in hun eigen wereld wanen

vrouwen die zich in hun eigen wereld wanen