viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

er zijn meer steden buiten de randstad

er zijn meer steden buiten de randstad

randstad.jpg

Ik ben een provinciaal. Ik ben geboren in een klein dorpje op het 'platteland' en op het moment van schrijven woon ik in Tilburg. 'Huh, is dat die nieuwe wijk daar over het IJ?' Nee, het is het Tilburg dat met een uurtje treinen te vinden is in Noord-Brabant. Ik geef met gemak toe: Tilburg is geen metropool, maar soms kan ik me boos maken over mensen die doen alsof Nederland ophoudt na de Randstad, of zelfs na Amsterdam. Het zijn namelijk echt niet alleen de Britse toeristen die zich daarin vergissen. Misschien komt dat door mijn algehele afkeer van arrogantie, maar ik denk het niet. Hier een uurtje verderop maak ik me net zo hard zorgen om de polarisatie van de maatschappij, zijn mijn problemen als creatieve starter niet minder relevant en probeer ik net zo hard mijn naam op de kaart te zetten als de gemiddelde yup rond de Overtoom. Ik kan er alleen niet over debatteren in De Balie.

In Amsterdam groeit succes net zo min aan de bomen. Dat doet het immers nergens. Ook op dit online magazine werd onlangs gesproken over de exorbitant hoge druk op 'ambitieuze, Randstedelijke twintigers'. In het hele artikel kon ik me vinden, paniekaanvallen, hoge ambities en dat het niet altijd lukt om die ambities met gemak waar te maken. Alsof ik mijn eigen dagboek las. Toch voelde ik me enigszins gepasseerd toen het leek alsof dit probleem zich slechts voordeed in de Randstad. Van Groningen tot aan Limburg, overal zitten ambitieuze jonge mensen die hun leven aan het vormgeven zijn.

En nou snap ik maar al te goed dat niet iedereen tussen de uitgestrekte weilanden wil wonen met koeien als buren. Ik ben zelf immers ook zo snel mogelijk mijn kleine dorpje ontvlucht naar de – voor mij toen – grote stad. Ik houd er zelf namelijk ook van om na negenen in de avond nog een diepvriespizza te kunnen halen bij de supermarkt of 10 minuten voor de film begint te bedenken dat ik naar de bioscoop ga. Dat lukt doorgaans niet zo goed in dorpjes met nog geen 5.000 inwoners. Maar deze dorpjes vind je ook in de Randstad. Er zijn daarbuiten nog veel meer steden dan die paar die binnen de Randstedelijke noemer vallen. Natuurlijk zijn veel daarvan minder groot of soms ook minder divers, maar scheer ze zeker niet allemaal over een kam. Hiervoor woonde ik in Nijmegen, een stad met een leuke-plekjes-dichtheid per vierkante kilometer die minstens net zo hoog is als die van Amsterdam. Stap eens uit de Randstedelijke bubble, ga de trein in, en stap pas voorbij Utrecht weer uit. Het zal je verbazen hoeveel ambitie daar rond loopt.

En als je een tour guide nodig hebt, dan weet je me te vinden.

Beeld: Paul Winstanley

'kunst maakt de mooie dingen in het leven zichtbaarder'

'kunst maakt de mooie dingen in het leven zichtbaarder'

een wereld vol eigen waarheden

een wereld vol eigen waarheden