viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

alleen zijn is niet hetzelfde als je alleen voelen

alleen zijn is niet hetzelfde als je alleen voelen

a44188e09eedb4d79f80adfbd5e75b43.jpg

Dat onze wereld is veranderd in een bebouwde vissenkom zonder zuurstofbel heeft ervoor gezorgd dat de meesten van ons sinds hun kindertijd het gras niet meer onder hun blote voeten hebben gevoeld. De aanraking met de natuur is vervangen door luxe. Het hout in de kachel is vervangen door elektriciteit, groenten uit de tuin door een supermarkt met e-nummers en ruwe katoen door warenhuizen vol chemisch spul. Nu leven we inderdaad niet echt in een klimaat stimulerend land om ons te gedragen als boself kauwend op een stuk zoethout, maar laten we niet ontkennen dat onze enige overgebleven vriend uit de natuur onze plant in de huiskamer is. Als we ‘m niet vergeten water te geven. Vorige maand was ik wel die boself. Aan de andere kant van de wereld waande ik me in een omgeving waarin het geraas van de wind en het geluid van brekende golven mijn enige ‘afleiding’ waren. Voor me de zee, waarvan het tij was gestegen tot zijn hoogste punt, en achter mij een woud vol varens en palmen. Ik liep als een kind zo blij met mijn voeten door het gras naar het strand, waar ik enkel werd begluurd door een paar vogels. En ook al waren zij niet zo blij met mijn menselijke inval, was ik voor mijzelf wel blij dat ik het enige humane element was dat in de verste verte te ontdekken was. Ik ging zitten, wrong mijn tenen in het zand, deed mijn ogen dicht en mediteerde. Na vijftien minuten opende ik mijn ogen. Het was donker geworden. Ik schrok van de onverwachte verandering en werd overspoeld door emoties. Ik hoorde geen autowegen, tramgeluiden, gillende sirenes of alleen al een dichtslaande deur. Ik voelde de natuur in zijn puurste vorm.

Alleen zijn is niet hetzelfde als je alleen voelen. Alleen zijn is het zijn op een plek waarvan niemand weet dat jij daar op dat moment bent. Het is het hebben van je lichaam, hart en hoofd op dezelfde plek. Het is het voelen van pure sereniteit en stilte. Ik dacht na over het laatste moment dat ik daarvoor alleen was geweest, echt alleen. Zonder service - of überhaupt een telefoon, mensen of camera’s. Op een plek waar je je beseft dat jij het enige bent dat er op dat moment bestaat, of van belang is - in de natuur. Ik kon me dat moment niet meer herinneren en vroeg me af hoeveel mensen die ik ken nog nooit alleen zijn geweest, en met wie ik dit moment zo snel mogelijk wilde delen. Dat ik dat niet linea recta met WiFi het web op hoefde te slingeren en het moment nog even voor mezelf wilde bewaren deed me goed voelen over mezelf.

Ik vroeg me ook af of je wel kunt stellen dat je jezelf kent als je nog nooit alleen bent geweest - als je lichaam, hoofd en hart nog nooit bewust op dezelfde plek zijn geweest. Naar mijn mening is zelfkennis de sleutel tot zelfverzekerdheid, en veroorzaakt onzekerheid alle ellende in de wereld. Onzekerheid is bijvoorbeeld jaloezie, jaloezie is het willen van macht en macht is geld. En geld, is dan weer de boosdoener van alle wereldproblematiek, om een onzekerheid te noemen. Zou het logisch zijn om het verband te leggen tussen het gebrek aan zelfkennis, pure en emotionele zelfkennis, met de verbinding met de natuur? Is moeder natuur niet alleen de risee, maar ook de genezer van alle ellende? En betekent dat dat het nu echt tijd wordt het taboe rondom mindfulness en meditatie achter gesloten deuren te plaatsen en het te accepteren als medicijn voor alle wereldproblematiek? Ik vraag me af wat er gebeurt als we elke narcist een kwartier per dag aan de oever van de rivier zetten, met zijn ogen dicht.

Natuur plus narcist. Een soort wiskundesom dus eigenlijk. Een wiskundesom met positieve uitkomst: de zuurstofbel waar we naar snakken.

Door: Flora de Vries Beeld: Keramiek door Ronit Baranga

waarom details ons leven inkleuren

waarom details ons leven inkleuren

'kunst maakt de mooie dingen in het leven zichtbaarder'

'kunst maakt de mooie dingen in het leven zichtbaarder'