viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

nu, niet morgen

nu, niet morgen

ego.jpg

De eerste keer dat ik De Kracht van het Nu probeerde te lezen was ik zeventien. Probeerde, want na twintig pagina’s was ik er klaar mee en verdween het boek – verder onaangeraakt – in de kast. Ik snapte er geen bal van, vond het vooral vaag gezwets en die kerel op de achterkant een enge kabouter. Het zal mijn puberbrein geweest zijn, want inmiddels (nadat ik het twee jaar geleden nog een kans gaf) is het een van mijn favoriete boeken. Niet om de schrijfstijl (het is, laten we zeggen, niet heel vlot geschreven), maar omdat het mijn manier van denken volledig heeft veranderd.

Zoals Tolle beschrijft in dit boek ligt de sleutel tot geluk bij het volledig aanwezig zijn in het huidige moment – het Nu. Dat klinkt simpel, en dat is het eigenlijk ook. Maar gemakkelijk is anders. Onze denkende geest (ons ego) zit namelijk in de weg.

Je denkende geest kun je zien als al die gedachtes die dagelijks door je hoofd gaan; de stem die commentaar geeft, oordeelt, vergelijkt en analyseert. De meeste mensen identificeren zich met deze stem (“ik denk dus ik besta” aldus Descartes), maar dit ego is altijd bezig het verleden (spijt/nostalgie) of de toekomst (hoop/angst). Het Nu – het enige wat je eigenlijk ooit hebt gehad – gaat zo aan je voorbij. Zonde, want think about it: heb je ooit iets ervaren, gedaan, gedacht of gevoeld buiten het Nu om?

De meeste mensen bekijken de wereld vanuit hun ego en alle daaraan gekoppelde gedachtevormen (“ik ben een vrouw, student, Nederlander etc.”), maar dit is een beperkte visie. Een visie waaraan mensen zich vaak vastklampen en waaruit ze zich vergelijken met andere “ego’s” en uiterlijke dingen als geld, carrière en relaties. Maar dingen als liefde, schoonheid en creativiteit ervaar je los van je ego, die voel je gewoon.

De denkende geest is dus het grootste obstakel voor geluk. Wanneer je je bewust bent van je gedachtes en ze onpartijdig kan observeren (wat je eigenlijk doet wanneer je mediteert) raak je er los van en ben je volledig in het Nu. Je bent niet je gedachten. Wanneer je je dat beseft zul je merken dat je er vaak zelfs om kunt lachen.

Tolle’s boodschap in het kort: leer de denker waar te nemen, en in het nu leven. Maar ga ‘m vooral zelf lezen. De Kracht van het Nu is het waard om soms door de zweverigheid (“het esoterische transcendente” bijvoorbeeld) heen te kijken. En anders is er trouwens ook de verkorte versie (De Kracht van het Nu in de Praktijk), voor wie Nu gewoon even niet zoveel tijd heeft. Ook prima. Don’t resist what is – Tolle zei het tenslotte zelf.

Beeld: Juergen Teller

met volle vaart leven

met volle vaart leven

het meisje dat uitgroeide tot designer bij viktor&rolf

het meisje dat uitgroeide tot designer bij viktor&rolf