viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

ik ben een nummer

ik ben een nummer

lee-sol-venusmansion.png

Ik ging mij inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dat betekent dat je vijftig euro inlevert in ruil voor een nummer. Ik ben nu een nummer. Ik was al een nummer, maar nu ben ik dat nummer met wat extra's. Met dat nummer kun je mij betalen en kan ik die vijftig euro weer terugverdienen. Sta ik weer op nul, toevallig het tweede getal van mijn nieuwe nummer. Toen ik binnen kwam, kreeg ik ook een nummer. Wanneer datzelfde nummer dan op een scherm verscheen, kon ik mijn nieuwe nummer gaan halen. Daarop wachtte ik in de wachtkamer. Daar zaten nog meer nummers. Het nummer tegenover mij was blond en tegen haar telefoon aan het praten alsof het een persoon was die naast haar zat. Ze hield haar telefoon dwars en op hoogte van waar de ogen van deze persoon ongeveer zouden moeten zitten.

Zonder dat ik het door had begon ze mij te filmen en vroeg ze wat ik ging doen. Schrijven en fotograferen, zei ik. 'O leuk, misschien moeten we dan eens samenwerken!' 'Ja, haha!', zei ik, maar ik bedoelde nee. Een zoemer klonk. Haar nummer verscheen. Het blonde nummer verdween.

Niet veel later mocht ook ik mijn nummer halen. Ik werd gehaald door iemand die mij meenam naar zijn tafel. Niet eens een afgesloten ruimte. Gewoon een lokaal met tafels met banken met hoge rugleuningen. Ik kon de andere nummers horen. Ik hoorde het blonde nummer vertellen over vlogs. Ik hoorde een nummer van het Nederlands naar het Spaans vertalen. Ik hoorde nummers lachen en ik hoorde een nummer vertellen over zijn vorige nummers. Over zijn nummers in Curaçao en hoe die zo mislukt waren. Over zijn vrouw, wie inmiddels geen nummer meer is. Of ja, pad nummer 4 en dan plek nummer 3. Nu ging hij het anders doen. Hij zou voor zichzelf kiezen. Ik hoorde het hem zeggen, met weinig overtuiging. Zijn nieuwe nummer zou de naam van zijn vrouw dragen. Iets met textiel geloof ik. Dit nummer ging het opnieuw proberen. Ik ging het voor het eerst proberen.

'Dan gaan we afrekenen en dan krijg je gelijk je nummer'

'Dankjewel', zei ik.

'Alsjeblieft, vandaag is meteen de startdatum van je onderneming, dus je kunt gelijk aan de slag.'

'Dag nummer 1!'

'Precies. Succes!’ Beeld: Lee Sol, Venusmansion

jij bent de film en ik het saaie boek

jij bent de film en ik het saaie boek

de excentrieke parels van de jaren tachtig

de excentrieke parels van de jaren tachtig