viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

opgesloten in vijfbaansland

opgesloten in vijfbaansland

2-1.jpg

Het was donderdagavond. Ik had bedacht op tijd te vertrekken. Ik wierp mezelf in de auto, zette de TomTom aan en zag op de klok dat het alweer een half uur later was dan ik had gepland. Het was oké, ik had geen haast. Ik reed de straat uit, het stoplicht naar links over de rotonde naar de snelweg. De snelweg lijkt de tijdelijke uitweg van de stad naar de rest van het leven. Maar de snelweg is geen uitweg. De snelweg is een monster dat je opslokt en meeneemt naar een uithoek waar je helemaal niet wil komen. De snelweg is misschien zelfs wel de meest bizarre plek op aarde. Een plek waar miljoenen mensen per dag zich naast elkaar naar het einde van de snelweg begeven, maar niemand weet waar dat is. De snelweg is een plek waar je nader tot elkaar komt, maar niemand elkaar ooit heeft aangeraakt. Eigenlijk, is er überhaupt nog nooit iemand echt op de snelweg geweest. De snelweg is een niet-plek. Behalve misschien op zwarte zaterdag, snakkend naar frisse lucht. De snelweg is als een trechter die je in het nauw drijft. Opgesloten in vijfbaansland.

Ik heb inmiddels al drie keer de radio aan- en uitgezet, het enige overgebleven middel dat mijn relatie met de snelweg een duw in de rug kan geven. Vroeger lukte dat nog wel, maar inmiddels is de sjeu er af. Je merkt het niet alleen aan de mannetjes van de radio, maar ook Rihanna en Adele hebben moeite. Zij zijn er wel altijd gebleven. En Nel, die zit daar inmiddels al weer 50 jaar. Met als enige vernieuwing een pakkie peuken en af en toe een bossie bloemen die ze van haar zus opgestuurd krijgt. Daarom belt ze af en toe met de radio, om vanuit haar leren fauteuil haar zus te bedanken. Haar relatie met de snelweg heeft ze immers al lang verbroken.

Dus ik rijd verder, met enkel het geluid van mijn rollende banden die me in mijn stalen omhulsel vervoeren. Ik geef me over aan de gereserveerdheid en probeer af en toe nog mijn buurman- of vrouw aan te kijken. Voor dat kleine beetje genegenheid. Tevergeefs. Want ik hou toch niet van je, tot aan het einde van de snelweg en terug.

Geschreven door Flora de Vries

Beeld door Elisa Chaudet, voor VW mag

het verhaal achter mister adam

het verhaal achter mister adam

jij bent de film en ik het saaie boek

jij bent de film en ik het saaie boek