viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

het verhaal achter mister adam

het verhaal achter mister adam

MISTERADAM_1000.jpg

Op 16 februari vieren we de opening van The Maker Store - een nieuw concept in De Hallen waar (Amsterdamse) makers centraal staan, waar kruisbestuivingen ontstaan, en wat tevens een conceptstore en co-workingspace ineen is. Wij hielpen mee met de opening en hielden een vragenuurtje met wat makers. Makers van The Maker Store. We ondervroegen Adam Oostenbrink, beter bekend als Mister Adam en creatieve duizendpoot, lees: grafisch ontwerper, printmaker en leraar op ArtEZ. Zijn eerste ontmoeting met een grafiekwerkplaats was liefde op het eerste gezicht, hij heeft een duidelijke mening over de huidige consumptiemaatschappij en vindt makers belangrijk omdat ze iets positiefs met de wereld proberen te delen. Nu delen wij zijn verhaal. Het verhaal achter Mister Adam.

Maken, op je bek gaan, en het nog een keer doen."

Hoe ben jij maker geworden? 'Waarschijnlijk zijn heel veel mensen makers. Vaak zonder dat te weten. Het gaat erom wat voor kansen je krijgt, en ik ben opgegroeid in een creatieve omgeving, mijn vader was architect en mijn moeder kunstenaar (al zal ze dat zelf nooit zo noemen), mijn opa was ook een kunstenaar, hij gaf les op de academie in Arnhem. Ik had dus alle kans om aan te rotzooien, overal was materiaal. Mijn ouders hebben me helemaal vrij gelaten om eigen keuzes te maken. Mijn manier van leven en werken is altijd op gevoel geweest, gewoon beginnen, gewoon maken, op je bek gaan, en het nog een keer doen.'

Waarom ‘Mister Adam'? 'Adam Oostenbrink klinkt zo degelijk. Mister Adam onthoud je makkelijker en is wat speelser. Omdat ik met mijn (vrije) werk ook internationaal mensen probeer te bereiken heb ik gekozen voor een wat meer universele naam, meer een merknaam zo je wilt.'

Hoe zie jij Mister Adam het liefst? 'Daar is niet echt één antwoord op te geven: ik ben opgeleid als grafisch ontwerper. Dat is mijn vak, maar wat is dat vak eigenlijk? Er zijn zo veel interessante dingen te beleven. Heen en weer bewegen tussen de verschillende werelden vind ik spannend, vooral omdat het ene het andere beïnvloedt. Ik kan heel erg genieten van het minutieuze corporate werk dat ik als freelancer doe bij grotere bureaus. Maar ik ben heel gelukkig als ik weer in mijn eigen studio zit en kan werken aan kleinschalige opdrachten of vrij werk met kwasten, drukinkt en papier. Daarnaast geef ik les en word ik geïnspireerd door mijn studenten, collega’s en gastdocenten.'

Ik maak ook luxeproducten, goedkoop, maar toch, we kunnen prima zonder."

Jouw werken zijn vanaf nu te vinden in The Maker Store. Wat voegt dit toe? 'Het is heel prettig om een vaste verkoopplek te hebben. The Maker Store is precies de goede plek voor mijn kleinere werk. Ik vind het belangrijk dat mijn werk een weg naar het publiek vindt. Mijn vrije werk (onderzoek noem ik het ook wel) is natuurlijk persoonlijk, maar het geeft nog veel meer voldoening als ik het in de echte wereld (niet alleen online!) met anderen kan delen, het formaat, de kleuren en textuur van inkten en papier, je moet het ervaren. Naast exposeren is de verkoop belangrijk, omdat ik me heb voorgenomen dat mijn onderzoek geen geld mag kosten, alleen tijd. Heel veel tijd, haha!'

mister adam

Er wordt tegenwoordig veel gepraat over de consumptiemaatschappij waarin wij leven. Wat is jouw visie hierop? 'Ik ben daar heel ambivalent in, aan de ene kant zie ik dat de wereld eraan gaat, door consumptie. Door hebzucht. Doordat we allemaal dingen kopen die schadelijk of totaal niet nodig zijn, luxeproducten dus. Maar daar doe ik zelf aan mee wanneer ik mijn prints maak. Goed, het is allemaal lokaal, kleinschalig en ik gebruik water-afbreekbare inkten, maar wat schieten we er nou eigenlijk mee op? Behalve dan dat mijn werk mensen een goed gevoel geeft? Ik maak ook luxeproducten, goedkoop, maar toch, we kunnen prima zonder.'

Wij geloven dat een verhaal achter een product een waardevolle toevoeging kan zijn. Eens? 'Dat is inmiddels een open deur: mensen vinden het leuk om te weten waar iets vandaan komt. En ze vinden het helemaal leuk als ze iets van de maker zelf kunnen kopen. Ik heb vaak genoeg iemand een print verkocht, pas nadat ik ze het verhaal erachter verteld had. Ik vind dat zelf ook bijzonder, als ik weet wat er achter de dingen schuil gaat.'

Het is belangrijk dat er mensen zijn die initiatief nemen en iets positiefs met de rest van de wereld proberen te delen."

Wat is jouw verhaal? 'Nadat ik samen met een vriend de spullen van de oude zeefdrukinstallatie van het GWA (Grafisch Werkcentrum Amsterdam) kon overnemen is het begonnen. Sindsdien heb ik mijn eigen drukkerij. Ik kan er terecht wanneer het me uitkomt, als ik een opdracht heb, of zomaar een idee. Ik kan er naar hartelust experimenteren, en dingen laten mislukken. Vanuit het experiment ontstaan bij mij veel goede dingen; het is niet altijd doelgericht. Een vriend omschreef de manier van werken in mijn werkplaats als jazz-improvisatie. Een mooier compliment kun je me niet geven!'

Waarom zijn makers zo belangrijk? 'Makers nemen initiatief. En dat is belangrijk, dat er mensen zijn die initiatief nemen en iets positiefs met de rest van de wereld proberen te delen. Zij laten zien dat je gelukkig kunt worden van kleinschaligheid en dat onafhankelijk zijn en een directe relatie met anderen de moeite waard is. Makers gaan terug naar de basis: ze weten precies wat ze zelf (met hun handen) maken. Er zijn zoveel mensen met ingewikkelde en abstracte functies, die verdienen bakken met geld, met … wat eigenlijk?'

mister adam

Je geeft aan dat je open staat voor collaboraties en ‘niet zonder anderen kunt bestaan’. Hoe komt dit voor jou samen op een plek als The Maker Store? 'Voor mij is het heel belangrijk om het werk van anderen te zien en andere makers te ontmoeten. Dat kan in de Maker Store, daar kun je elkaar ontmoeten, en van elkaar leren.'

Daarnaast geef je les op ArtEZ. Hoe zou iemand volgens jou de ‘maker’ in zichzelf tot leven kunnen laten komen? 'Loop niet zo te zeiken en ga aan het werk! Wees niet zo bezig met wat anderen van je vinden, of iets ‘geliked’ zal worden. Denk niet aan succes of verkoop. Wees niet bang voor mislukking en vieze handen. Wees nieuwsgierig, sta open, wees aardig en werk hard.'

Welke invloed heeft een initiatief als The Maker Store op onze generatie? 'Laten we hopen dat het een inspirerende plek is. Dat vind ik het in ieder geval wel. Je krijgt echt zin om aan het werk te gaan als je er bent, mensen zijn er open, enthousiast en aardig.'

Tot slot: hoe zie jij jouw toekomst als maker? 'Op dit moment lopen er verschillende nieuwe samenwerkingen, die zullen (hopelijk) resulteren in een publicatie en een expositie. Daarnaast zie ik verschillende disciplines in elkaar schuiven, klanten weten me steeds beter te vinden voor de combinatie tussen het autonome, ambachtelijke, en het toegepaste ontwerpwerk. Het lijkt me geweldig als dat in de toekomst nog meer gaat gebeuren, hoe dat eruit ziet weet ik niet, maar ik laat me graag verassen. Ik heb geen toekomstplan, maar ik hoop nog veel te kunnen maken.'

romantische illustraties over innerlijke eigenschappen van de mens

romantische illustraties over innerlijke eigenschappen van de mens

opgesloten in vijfbaansland

opgesloten in vijfbaansland