viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

sella molenaar tekent vrouwen die de maatschappij nodig heeft

sella molenaar tekent vrouwen die de maatschappij nodig heeft

MG_5495-4.jpg

Op 16 februari (vandaag!) vieren we de opening van The Maker Store – een nieuw concept in De Hallen waar (Amsterdamse) makers centraal staan, waar kruisbestuivingen ontstaan, en wat tevens een conceptstore en co-workingspace ineen is. Wij hielpen mee met de opening en hielden een vragenuurtje met wat makers. Makers van The Maker Store. Illustratrice Sella Molenaar: 27 jaar, Amsterdamse import, maar met een zachte G – immer bescheiden, ook al prijken opdrachtgevers als Dolce & Gabbana, Amsterdam Fashion Week en Harper’s Bazaar op haar cv. Als liefhebber van haar prachtige werken, vroegen we Sella om het verhaal achter haar creaties.

Een persoonlijke touch of je eigen unieke persoonlijke verhaal is het enige originele wat nog er is in deze wereld, en dus zo belangrijk.

Je geeft aan dat tekenen altijd al een onderdeel van je leven is geweest, maar als je even, ver teruggaat in de tijd: wanneer in je leven ontdekte je dit dan echt?

'Inderdaad ik teken al mijn hele leven, maar écht! Als kind kreeg ik al heel vroeg tekenles en ik deed niks anders tijdens de les en in mijn vrije tijd. Het is wel pas op de middelbare school gekomen dat ik me meer en meer ging interesseren in mode en mijn illustraties dus ook steeds meer die richting op gingen. Ik denk dat ik vanaf mijn 16e ervan droomde om modeontwerpster te worden, ik heb dan ook duizenden fictieve puberale collecties op papier gemaakt!'

Je tekent krachtige, melancholische of bijna boze vrouwen, veelal met imperfecties. Waarom juist hen?'Misschien zijn het afspiegelingen van mijzelf? Haha. Of een afspiegeling van de vrouw die ik wil zijn of bewonder? Ik houd ervan om sterke vrouwen te tekenen. Niet alleen omdat ik er een poog te zijn, maar ook omdat we ze simpelweg nodig hebben in deze veranderende maatschappij. En ja, mijn tekeningen zijn imperfect. Zoals alles in het leven.'

Waarom is The Maker Store een verrijking voor jouw creaties? 'Op dit moment is The Maker Store het enige fysieke verkooppunt dat ik heb – en in die zin is het al een verrijking. Maar daarnaast is het ook een hele fijne plek gerund door fijne mensen met een fijne visie op ambacht en het leven in zijn geheel. Voor mij is een goed gevoel hebben bij de mensen en plekken met wie ik werk even belangrijk als de klus of dat wat het me eventueel oplevert.'

Wat is jouw visie op de huidige maatschappij? 'We consumeren veel te veel en verkeerd. Wanneer je goedkoop plastic prul koopt weet je dat dit ten koste gaat van iets of iemand. Of dit nou de arbeiders in een fabriek zijn of de natuur; iemand betaald. Ik ben voor meer bewustwording en duurzaamheid - al moet ik bekennen dat ik dit in mijn dagelijkse leven soms ook nog moeilijk vind om consequent toe te passen.'

Waarom is een verhaal achter een product volgens jou zo belangrijk? 'Everybody loves a good story! We leven in een wereld waarin alles door media en techniek binnen handbereik is en we dus alles al een keer hebben gezien of gehoord. Zelfs illustraties zijn hier aan onderhevig. Ze zijn gebaseerd op iets tastbaars uit de realiteit, geïnspireerd op een bestaand beeld, beïnvloed door eerdere illustraties die je zag. Het enige wat écht origineel is aan een tekening is het eigen handschrift van de illustrator, dat kan niemand na doen. Daarom is een persoonlijke touch of je eigen unieke persoonlijke verhaal het enige originele wat er is in deze wereld en dus zo belangrijk.'

Wat is jouw verhaal? 'Met mijn tekeningen vertel ik vooral een visueel verhaal dat vrij te interpreteren is. Mijn tekeningen hebben een bepaalde sfeer en verbeelden een bepaalde vrouw. Elke tekening belicht een klein stukje van haar persoonlijkheid en leven. Ze bestaat alleen in mijn hoofd, maar kan ook zeker gaan leven in de hoofden van haar toeschouwers.'

'Met mijn persoonlijke verhaal als illustrator vertel ik meer een verhaal waaruit mijn kijk op het leven blijkt. Ik heb keuzes gemaakt in het leven waardoor ik elke dag kan doen wat ik het leukst vind en daarvan, en ook zeker daar door, goed en rijk kan leven. Ik ben vanuit spontaniteit en met een beetje toeval begonnen en uitgegroeid tot een lekker lopend bedrijfje, dat maakt me elke dag nog steeds heel dankbaar en gelukkig.'

Welke boodschap zou jij mensen met jouw werken willen meegeven? 'Mijn werk heeft geen specifieke boodschap, het is puur een reflectie van mijn eigen esthetische waardes en fascinaties. Ik creëer mijn eigen muzes op papier, maar soms is het ook hooguit een materiaal- of vormstudie om het medium illustratie zelf te onderzoeken. Mensen moeten ook vooral hun eigen interpretaties of gevoel loslaten op mijn tekeningen.'

Waarom zijn makers zo belangrijk? 'Ze voorzien ons in alles wat we nodig hebben, denken nodig te hebben of waarvan we nog niet eens weten dat we het nodig hebben. Als je niks zelf kan maken, moet je alles kopen en overleef je het bovendien niet lang op plekken waar je smartphone geen bereik heeft. Daarnaast is iets uit niets maken gewoon het lekkerste gevoel van de wereld!'

In welke richting zie jij jouw werken naar de toekomst verschuiven? 'Ik wil meer series gaan maken, verhalen vertellen en echt een karakter neerzetten met meerdere illustraties die ook gebundeld een boek zouden kunnen vormen. Een visueel verhaal. Daarnaast wil ik heel graag een plek creëren waar creatieve makers samen kunnen werken; een soort gedeeld atelier, maar dan het liefst ook met plek voor presentatie, events en evt. verkoop. The maker store, maar dan anders!'

Wat zou jij andere, startende makers willen meegeven? 'Heb plezier in wat je doet, blijf dicht bij jezelf, leer nee te zeggen en de rest komt vanzelf.'

Waarom is The Maker Store dé nieuwe broedplaats voor kruisbestuiving, volgens jou? 'Het is mooi dat er een plek is in Amsterdam waar consument en maker elkaar echt kunnen ontmoeten. Ik vind het te gek dat de winkel haar plek ook beschikbaar stelt voor initiatieven van de makers. Zo verkoop ik werk in de winkel, maar ga ik ook een workshop geven (9 maart!) en komt er ook een in store XXL live painting sessie aan. Hopelijk gaan zo mooie ontmoetingen en samenwerkingen ontstaan!'

Zie hier de illustraties die Sella vorig jaar voor ons maakte.

ren hang en zijn gecensureerde naakte lichamen

ren hang en zijn gecensureerde naakte lichamen

rode mosterd na de maaltijd

rode mosterd na de maaltijd