viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

een 'thuis' is meer dan een fysiek onderkomen

een 'thuis' is meer dan een fysiek onderkomen

thuus.jpg

In de rubriek de generatie met nieuwe ideeën laten we ambitieuze creatieven met visie aan het woord. Over hun visie op de dagelijkse dingen. Hun dagelijkse dingen. Alexandra Smorenberg (24), student Autonoom Beeldende Kunst aan de Willem de Kooning, ging voor haar kunstproject op zoek naar de definitie van een 'thuis'. Ze deelt haar antwoorden met ons.

"Ieder mens wordt gedreven door angsten en verlangens. Omdat wij allemaal deel uitmaken van wat er in deze wereld speelt, zijn persoonlijke ervaringen nooit uniek. Daarom geloof ik dat elk verhaal voor iets groters staat.

Het maken van kunst is voor mij de manier om de wereld te onderzoeken. Door te werken vanuit de vragen die mij dagelijks bezighouden, zet ik mijn eigen ervaringen in om vragen op te roepen over onderwerpen die niet alleen over mij gaan, maar over iedereen.

Een onderwerp dat mij bezighoudt komt voort uit een behoefte die verlangens oproept bij ons allemaal; het gevoel van veiligheid. Vanuit een veilige basis creëren we van jongs af aan een identiteit en leren we om te gaan met de situaties die ons te wachten staan. Helaas is het hebben van een basis niet voor iedereen vanzelfsprekend. Ik denk dat de verschillende omstandigheden waarin we opgroeien, maken dat wij allemaal een andere beleving hebben van wat thuis is.

Omdat ik mijn thuis zelf nooit als geheel heb ervaren, merk ik dat ik mezelf blijf verplaatsen. Door me nergens volledig aan te binden, beleef ik verschillende vormen van thuis bij verschillende personen en plekken. Deze verdeling van elementen die samen het thuisgevoel maken, kan net zo frustrerend zijn als een IKEA-kast die niet in elkaar gezet kan worden, terwijl alle onderdelen over de grond verspreid liggen. Zolang deze verdeling bestaat kan ik mijn identiteit niet als geheel ervaren.

Door deze situatie besef ik dat een thuis meer is dan een fysiek onderkomen. Met het kunstproject dat ik op dit moment ontwikkel, ben ik dan ook op zoek naar antwoorden rondom de vraag 'wat is thuis?'. Zo ben ik benieuwd naar wat je dan bent zonder thuis. Om hier achter te komen ben ik in gesprek gegaan met de experts op het gebied van thuis; daklozen. Door dit onderwerp te bekijken door de ogen van degenen bij wie juist het fysieke deel van een thuis ontbreekt, ben ik veel te weten gekomen over het verlangen dat thuis eigenlijk is.

Wat mij steeds weer opvalt is dat wanneer we thuis zeggen, we meestal ons huis bedoelen. Toch zijn dit twee verschillende dingen. Het missen van een huis gaat vaak gepaard met het missen van een thuis, terwijl het hebben van een huis nog niet betekent dat het thuisgevoel aanwezig is. Het is dan ook mogelijk daklozen een huis te geven, maar deze plek kan pas een thuis worden genoemd wanneer deze is getransformeerd tot een basis waar behoeften als veiligheid, genegenheid en waardigheid kunnen worden vervuld.

Hoewel ik zelf nooit zonder onderdak heb geleefd, kon ik mezelf verrassend goed herkennen in de ervaringen van de daklozen met wie ik heb gesproken. Met dit project wil ik persoonlijke vragen oproepen over het thuisgevoel, dat zo vanzelfsprekend lijkt te zijn, en hoop ik anderen te laten beseffen dat er meer overeenkomsten zijn tussen ons en de daklozen die we tegenkomen op straat."

Alexandra's project is vanaf juni te zien - ergens in Rotterdam. Locatie volgt nog.

Beeld: Michal Pudelka

offscreen: de invloed van online leven op offline bewegen

offscreen: de invloed van online leven op offline bewegen

ren hang en zijn gecensureerde naakte lichamen

ren hang en zijn gecensureerde naakte lichamen