viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

slachtoffer van je eigen digitale ideologie

slachtoffer van je eigen digitale ideologie

internet-1.jpg

Ik was tegen zwarte piet, dus ik verwijderde Jeffrey als vriend. Ik was ook voor het blijven van die radiozender, dus ik gaf die pagina een like. Ik hield van die muziek en ik keek naar die jas op die webshop, dus ik kreeg die advertenties. Ik was ook tegen Trump, dat wist ik niet, maar Facebook wel. Wat een gekkie die Trump, hè? Hij zal vast geen president worden. Nee toch? Zijn overwinning bewees voor mij dat alles kan, maar niet alleen dat. Het bewees voor mij ook dat internet niet meer is wat het geweest was. Dat de filter bubble zo sterk was dat ik dit niet heb kunnen zien aankomen. Dat de reden waarom ik geen tv meer kijk, ook de reden is waarom ik mijn Facebook-account verwijderd heb. Ik bepaal niet langer meer wat ik te zien krijg.

Je moet het zo zien; bedrijven willen jouw aandacht want ze hebben iets te verkopen. Dat is precies de reden waarom je een artikel van mij vaker dan één keer voorbij hebt zien komen, dat is precies de reden waarom Vice wéér een artikel over SMIB of Yung Internet in je timeline slingert, de reden waarom er winacties zijn én de reden waarom jij geen artikel hebt gelezen over waarom Trump wel een goede presidentskandidaat zou zijn. Als The View Concepts, Vice of welk ander medium dan ook artikelen zou plaatsen waarin een andere mening wordt geventileerd dan die van jou, dan raken ze je kwijt. Dan raken ze hun adverteerders kwijt, hun macht, hun geld, hun bestaansrecht.

Facebook is geen open platform meer. Facebook is een ideale wereld die je zelf creëert met alleen de vrienden die jij leuk vindt, de muziek, de pagina’s de foto’s, de meme’s, de websites en de artikelen. Waar je bij een krant of tv-omroep ‘slachtoffer’ bent van de ideologie van die omroep, ben je op Facebook slachtoffer van je eigen ideologie.

Een ideologie die door de aderen van Facebooks algoritmen stroomt. Die doen er namelijk alles aan om het jou zo veel mogelijk naar je zin te maken. Ze kijken met wie je praat, waarover, wanneer, waar, hoe en hoe lang en dat doen ze niet alleen op Facebook. Vrijwel alle sites die je bezoekt worden getracked door Facebook, net als de data die je verstuurt via WhatsApp en de foto’s die je deelt en liket op Instagram. Twee apps die ik wel nog steeds gebruik en het dus eigenlijk zinloos maken om Facebook te verwijderen.

Misschien dat ik straks dus weer een Facebookaccount aanmaak. Om mezelf even te feliciteren met de geweldige interesses en wereldvisie die ik heb. Dat ik zo bewust ben van alles wat er in de wereld gebeurt. Dat ik zo’n goede muzieksmaak heb. Dat ik tegen zwarte piet in zijn traditionele vorm ben. Dat ik Wilders een nare man vind en als ik de consensus peil in mijn timeline, iedereen dat gelukkig met mij eens is.

Beeld: Can Dagarslani

digitaal gemanipuleerde zelfportretten door tobias groot

digitaal gemanipuleerde zelfportretten door tobias groot

lisette ros onderzoekt het leven

lisette ros onderzoekt het leven