viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

de fotograaf die kwieke senioren vastlegt in benidorm

de fotograaf die kwieke senioren vastlegt in benidorm

romitweebeeke.jpg

Fotograaf Romi Tweebeeke (27) komt uit Bussum, vertrok naar Benidorm en opent vanavond haar expositie in de Melkweg in Amsterdam, genaamd ‘over wintertijd’. Het proces van het ouder worden en hoe we de jaren ‘hierna’ zouden moeten invullen fascineert haar. Ze opent het gesprek door de Benidormse subcultuur van kwieke senioren vast te leggen. Vroeger een vissersstadje, nu een vakantieparadijs waar veel senioren de winter doorbrengen. De hoofdredenen? Sociale contacten, vitamine D en vermaak. Vandaag de dag telt Benidorm, ook wel Rollator-city en Beni-York genoemd, ruim 330 wolkenkrabbers en biedt het plaats aan ruim 70.000 tijdelijke inwoners. T/m 9 april kun je je tijdens het uitgaan in de Melkweg je voor even wanen in de wereld van het ‘hierna’. Alle foto’s en verhalen bundelde ze in het gelijknamige boek ‘Over Wintertijd’. Een mooi contrast. Hoe zou je ze omschrijven, die kwieke senioren? “Ik heb geen grijze haar bij ze kunnen ontdekken, de meesten zijn blond. Eigenlijk had ik verwacht dat ze niets zouden doen of hooguit strandstoeltjes zouden uitklappen. Het tegendeel is gebleken: ze zijn actief, ondernemend, ze sporten en dansen. Het meest gekke is dat ze allemaal op elkaar gaan lijken; ze blijven er allemaal zo lang, waardoor ze net zo bruin zijn en dezelfde gebloemde en felgekleurde kleding dragen.”

Je bent geïnspireerd door het proces van veroudering. Waar komt deze fascinatie vandaan? “Wat ik vooral heel belangrijk vind, is de actualiteit; het feit dat we door goede zorg en omstandigheden steeds ouder kunnen worden. Tegelijkertijd merk ik om me heen dat mensen daar ook steeds angstiger voor worden. Zo van: ik wil wel oud worden, maar me niet oud voelen. Maar wat is je oud voelen? Moeten we ons daar niet meer bewust van worden? Op welke manier je ouder kunt worden, dat onderzoek ik. Natuurlijk ben ik me ook bewust van de negatieve kanten van het ouder worden, maar ik vind het ook interessant om te denken wat je allemaal kunt met de tijd die je krijgt.”

Welk gesprek wil je starten met je fotografie? “Een gesprek over de vraag: hoe wil jij ouder worden? Ik ben nu vooral bezig met het kijken naar de invulling daarvan, zoals in Benidorm. Je kunt daar van alles van vinden. Het lijkt me leuk als mensen gaan nadenken over of ze zichzelf daar op het strand zouden zien zitten, in verkleurd bikini pak aan de ochtendgymnastiek.

Voordat ik aan deze expositie werkte heb ik acht maanden Het Danspaleis gevolgd: een initiatief dat verzorgingstehuizen langsgaat om te dansen. Het is heel mooi om te zien wat muziek met mensen doet als ze ouder worden. Ik zou niet zo snel iemand fotograferen die geen bezoek meer krijgt en alleen maar binnen zit. Niet omdat ik dat niet wil laten zien, of omdat het me niet interesseert, maar ik wil juist die andere kant laten zien. Dit om hier vooral jonge mensen mee te inspireren.”

Waarom vind je dat wij daar nu al over na moeten denken? “Als je bedenkt dat de eerste baby die 130 jaar wordt al geboren is, dan denk ik dat we daar zeker over moeten nadenken. Zeker gezien alles wat er gebeurd in de zorg, en de politiek.”

Wat vind jij het meest bizarre aan de oudere generatie? “De vastigheid waar ze vaak niet los van kunnen komen. Een ontmoeting die veel indruk op me heeft gemaakt is met een mevrouw die al 35 jaar dezelfde hotelkamer kreeg. Dit jaar was het hotel verbouwd, waardoor haar kamer een ander nummer had gekregen. De kamer zat nog steeds op dezelfde plek, maar ze kon er niet aan wennen. Ze vond het verschrikkelijk.”

Is dit ook jouw toekomst, tijdens wintermaanden verkassen naar een oord waar enkel Nederlanders te vinden zijn? “Ik denkt het niet. Het is een hele bizarre, uit de grond gestampte plek. Het contrast tussen de blauwe kustlijn en lelijke hoogbouw. En er zijn inderdaad veel Nederlanders. De Albert Heijn en de Jumbo zitten er ook. Maar Benidorm grijpt me wel. Er heerst daar zo’n gevoel van vrijheid, die is niet te omschrijven - en misschien ook niet in beeld te vangen. Het gevoel van vrijheid, dat je op 84e met je bikini op het strand staat te gymnastieken. Dat je gewoon kan zijn wie je bent, en dat leeftijd er dus niet toe doet - maar dat het gaat om je gevoel en wat je wel nog kunt.”

Dus ze komen daar voor hun vrijheid, maar het moet vooral gaan hoe zij het willen. Wat zie jij als grootste verschil tussen ouderen en wij, de jongere generatie? “Ze zijn gewend bij een werkgever te werken, en vooral van 9 tot 5. Echt de oude garde; het hebben van een vast contract. Als ik met ze in gesprek was en vertelde wat ik doe, werd er nooit doorgevraagd. Ze begrijpen het simpelweg niet. Dat is de bubble waar ze in zitten, net als dat wij in een bubble zitten.”

Wat vind je zelf de mooiste foto uit je expositie? “Dat was de allereerste foto die ik nam, van de oude vrouw op het sportapparaat. Ik had net mijn spullen bij het hotel afgezet en observeerde waar ik was.”

Wat moet een perfecte foto volgens jou hebben? “Het moet humor hebben, maar het moet niet belachelijk zijn.”

Tot slot: Wat is jouw definitie van volwassen worden? “Dat je weet waar je naartoe wil en hoe.”

Ben jij volwassen binnen die definitie? “Ja, maar dat wil niet zeggen dat die weg niet kan veranderen. Ik ben niet de persoon die zich overal op vast pint.”

 

Opening expositie 'Over Wintertijd' 17:30 - 19:30 de Melkweg Amsterdam Voor meer informatie over Romi haar werk of om haar boek te bestellen: www.romitweebeeke.com

het taboe rondom mannelijke seksualiteit door michelle hèlena janssen

het taboe rondom mannelijke seksualiteit door michelle hèlena janssen

de generatie met irreële verwachtingen

de generatie met irreële verwachtingen