viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

het taboe rondom mannelijke seksualiteit door michelle hèlena janssen

het taboe rondom mannelijke seksualiteit door michelle hèlena janssen

lijf.jpg

In de rubriek de generatie met nieuwe ideeën laten we ambitieuze creatieven met visie aan het woord. Over hun visie op de dagelijkse dingen. Hun dagelijkse dingen. Dit keer spreekt Michelle Hèlena Janssen, fotograaf en contributor van Glamcult. Tijdens Offscreen  mogen we van haar beelden genieten die de man in een ander daglicht zetten. Over de invloed van online profileringen op mannelijke seksualiteit, en het taboe rondom dit onderwerp.

“Ik ben opgegroeid in een dorp met veel natuur, en als uitvlucht vanuit het banale ging ik altijd met vriendinnetjes op speurtocht. Toen ik op een gegeven moment een camera kreeg begon ik, met mezelf en mijn vriendinnetjes, een droomwereld te creëren in de natuur. Vanaf dat punt heb ik mijn camera nooit meer weggelegd.

De laatste jaren heb ik in steden als Rotterdam en Berlijn gewoond, en nu woon ik in Amsterdam. Hier heb ik ontzettend veel mensen leren kennen met uiteenlopende levenswijzen, iets dat mijn ogen heeft geopend voor veel andere manieren van leven op het gebied van seks, gender en taboes. Dit zie je ook terug in mijn werk - van droomwerelden gecreëerd vanuit mijn fantasie, naar het vertalen van dat wat ik om me heen zie gebeuren in beeld. Ik balanceer vaak op de grens van wat normaal is en wat niet, daardoor vervagen mijn eigen grenzen soms ook.

Als ik mijn werk dan ook zou moeten omschrijven, heeft het vaak een seksuele of intieme ondertoon. Ik wil het liefst mensen verhalen vertellen over seks of lichaam die afwijken van de morale standaard, en daarom behandel ik vaak onderwerpen die ’taboe’ zijn. Bij al mijn foto’s is het sterk van belang dat ik een band opbouw met het subject; iets dat voor veel intieme, maar ook totaal ongemakkelijke situaties kan zorgen. Seks en het menselijk lichaam zijn onderwerpen die ik relevant vind, maar dan vanuit een vrouwelijk oogpunt bekeken, een minder rationele houding. Deze rode draad loopt altijd door mijn beelden, omdat ik denk dat de maatschappij rationaliteit steeds meer verruilt voor emotionaliteit. Daarin probeer ik mijn weg te vinden.

Tijdens Offscreen toon ik mijn foto-expositie van oprechte mannelijkheid, waarin ik op zoek ging naar viriliteit in een generatie waarin alles verandert. Opdat er meer openheid naar diverse vormen van mannelijkheid wordt bereikt en ik boven alles: mensen met mijn werk mag bewegen.”

 

Bekijk de expositie van Michelle a.s. donderdag bij Offscreen in de SSBA Salon, vanaf 19:00.

Beeld: Michelle Helena Janssen

 

melancholie in een door geluk geobsedeerde maatschappij

melancholie in een door geluk geobsedeerde maatschappij

de fotograaf die kwieke senioren vastlegt in benidorm

de fotograaf die kwieke senioren vastlegt in benidorm