viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

laat de toekomst licht zijn

laat de toekomst licht zijn

licht.jpg

Op het moment van schrijven is het buiten heerlijk weer. De deur van het café staat open. Ik drink een cappuccino en Ray Charles zingt een liedje voor me. Ik heb mijn stempas in mijn linnen tasje zitten. 'Het leven is al zwaar genoeg, laat de literatuur licht zijn' zegt het tasje. Precies – laten we de boel alsjeblieft niet alleen nog maar moeilijker maken dan het is. Zoveel zorgen maak ik me niet. Even zodat we elkaar niet verkeerd begrijpen: ik heb echt wel door dat ik me als – vrij extreem – linkse, creatieve millennial in een gigantische filterbubbel bevind. Als ik mijn vrienden en de mensen om me heen vraag op welke partij ze stemmen is het antwoord doorgaans niet rechtser dan D66. Zelfs mijn nog steeds zwevende vrienden stemmen over het algemeen massaal links en progressief. Die bubbel van mij is alleen echt niet anders dan de filter waarin rechtse grootverdieners of verontruste PVV-stemmers zich bevinden. Hij knapt alleen misschien iets minder snel. Het is de steeds groter wordende polarisatie die maakt dat ik steeds erger maar moeilijk een ander denkbeeld onder ogen krijg. In een poging mij toch enigszins uit deze geframede werkelijkheid te begeven heb ik in aanloop naar deze verkiezingen, naast me in hun standpunten te verdiepen, ook zoveel mogelijk interviews en gesprekken met partijleiders- en leden proberen te bekijken. Natuurlijk is het belangrijk hoe partijen en hun leiders over allerlei belangrijke stellingen denken, maar wat voor mij ook van belang is, is de manier die ze kiezen om die weloverwogen boodschap over brengen. Zijn ze hoopvol over de toekomst of laten ze zich leiden door angst en tegenstellingen?

De generatie waar ik deel van uitmaak is er mijns inziens geen van pessimistische dystopiën of donkergekleurde wereldbeelden. De meeste jonge mensen die ik spreek zijn optimistisch, idealistisch en gedreven. En dat mag best eens gezegd worden. Wij millenials zijn heus niet allemaal de narcistische, luie wereldburgers waar we soms voor aan worden gezien. Mijn hoop is dat na gisteren vandaag een dag van opluchting is. Opluchting over dat is gebleken dat in Nederland angst niet regeert.

'Het leven is al zwaar genoeg, dus laat de toekomst licht zijn.'

Beeld: Aerial Nudes by John Crawford

de schoonheid van stilte

de schoonheid van stilte

op naar een sociale permacultuur

op naar een sociale permacultuur