viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

de schoonheid van stilte

de schoonheid van stilte

stilte-1.jpg

Ze kijkt me aan terwijl ze een slok van haar wijn neemt. Haar ogen lachen nog na van de grap die ik net vertelde. Nu is het even stil. Niet ongemakkelijk, er is rust. We houden van rust. Ze vertelde me dat ze, net als ik, graag in de bibliotheek zit. Ik ga ook graag naar musea en in de trein probeer ik altijd in de stiltecoupé te zitten. Daar is het zelden echt stil, maar het komt er het dichtste bij. Wanneer het dan op een zeldzaam moment echt stil is, voel je de spanning in de coupé hangen. Want als mensen ergens moeite mee hebben dan is het stilte. Je hoort diepe zuchten, reacties op berichten, maar nooit echt rust. Nooit echte stilte. Stilte is, na de stem van Donny Hathaway begeleid door een Fender Rhodes, het mooiste geluid dat er is. Spreken is zilver, zwijgen is goud zegt men. Maar spreken doet wat mij betreft helemaal niet mee om de medailles. Dat podium is gereserveerd voor stilte, muziek en de rokershoest van mijn overleden oma. Spreken zal zeggen dat meedoen belangrijker is dan winnen. Wat natuurlijk onzin is. Je wilt winnen.

Het gekke is dat mensen stilte confronterend vinden. Ze denken dat stilte staat voor leegte. Stilte is volgens mij juist het meest betekenisvolle moment in elke situatie. Zodra iemand comfortabel is in stilte is hij comfortabel met zichzelf en met jou. Een stilte op het juiste moment laten vallen is een kunst. Het geeft een gesprek inhoud. Helaas voelen veel mensen de behoefte om die stilte op te vullen met 'jaja's', 'hehe's' en geouwehoer over het weer. Het weer waar we elke dag helemaal niks aan kunnen doen. Soms regent het, soms schijnt de zon. Daar kun je niks aan veranderen. Dus heeft het ook geen zin om het er over te hebben. Een effectievere manier om de stilte leeg te maken bestaat denk ik niet.

Het is nog even stil. Ze schuift met haar wijnglas. Ik kijk diep in haar ogen en ze lacht naar me. 'Fijn he?', zeg ik. 'Ssht', zegt ze en ze legt haar wijsvinger op mijn lippen. Nog een kort moment van intensieve stilte. Ik doe mijn ogen dicht. Ik hoor even niks. En haar lippen volgen het voorbeeld van haar wijsvinger.

Geschreven door Mikel van den Boogaard

 

Beeld: Erwin Blumenfeld

een beeldenreeks waar schone schijn geparkeerd is

een beeldenreeks waar schone schijn geparkeerd is

laat de toekomst licht zijn

laat de toekomst licht zijn