viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

de regen in capelle

de regen in capelle

We gingen naar Rotterdam. We hadden afgesproken om negen uur op het station te zijn, maar ik was er om half tien. Daar stond ze mij op te wachten met een banaan en twee croissantjes. Terwijl ik de slaap uit mijn ogen wreef, ging mijn moeder op haar tenen staan om mijn wang een kus te geven. Tien minuten later zaten we in de trein. We gingen naar oom Bart en Tante Mien. Oom Bart is 88 en hartstikke blind, tante Mien is net 92 geworden en flirt niet meer alleen met oom Bart, maar ook met de dood. In de trein vertelde mijn moeder over dat ze vroeger ook met de trein naar Rotterdam ging. Terwijl ze verhalen over vroeger vertelde, keek ze uit het raam alsof het zich daar in die regen allemaal afspeelde. Alsof ze zichzelf achterop zijn fiets zag zitten. Van het station naar Spangen toe.

Inmiddels is de arbeiderswoning in Spangen ingewisseld voor een verzorgingstehuis in Capelle. Fietsen doet oom Bart niet meer en Capelle is van een treurigheid dat blind zijn nog niet zo erg lijkt. Ik kon het oom Bart dan ook niet kwalijk nemen dat hij constant naar het plafond zat te staren. Hij zag het niet, maar de goedkope lamp van de Action zag er mooier uit dan het station van het regenachtige Capelle.

Tante Mien kon nog wel kijken, maar ook zij zag niet alles even helder. Na drie keer te moeten uitleggen dat ik wel in Amsterdam woon, maar niet in het eerste van Ajax speel, heb ik maar gezegd dat het wel zo was. Ze wilde met mij op de foto en ze ging kijken of ze me op tv kon zien.

Oom Bart was ook benieuwd. Hij zou het wel horen op de radio. Toevallig moest zijn geliefde Sparta dit weekend tegen Ajax. Een pot die hij meerdere keren had meegemaakt toen hij nog kon zien. Hij vertelde dat Johan Cruijff op het Kasteel, na zijn Mientje met zijn kinderen, het mooiste was wat hij in zijn leven gezien had. Hij vroeg me of ik Cruijff weleens had zien spelen. Alleen op beeld, helaas.

Oom Bart was zo blind als een mol, maar heeft in ruim tachtig jaar meer gezien dan ik. Hij heeft zijn Rotterdam herbouwd zien worden. Hij heeft Sparta zien winnen. Hij heeft Cruijff zien spelen op het Kasteel. Hij heeft zijn kinderen zien opgroeien en hun moeder oma zien worden. Totdat hij blind werd en oma een te oude oma werd om nog voor haar man te kunnen zorgen.

Zijn Mientje kijkt verwaterd door het raam naar de regen in Capelle. Gelukkig hoeft oom Bart haar niet zo te zien. Zijn Mientje blijft voor hem een mooie vrouw. Hij zal nooit de regen in Capelle meemaken. En hij zal me nooit zien voetballen bij Ajax.


Illustratie: Saša Ostoja
Omslagbeeld: unknown

Eerder gepubliceerd in de eerste printversie van VW mag. 

nergens op de wereld

nergens op de wereld

verlanglijstjes

verlanglijstjes