viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

een brief aan marianne op het place de la nation

een brief aan marianne op het place de la nation

Lieve Marianne, Daar sta je dan als triomf van de Republiek, trots, krachtig en met een vastberaden blik. Als beschermer van de rede en de vrijheid kijk je neer op jouw Parijs. Jouw stad, jouw grote liefde.

Want Marianne, dat jij gevestigd bent op het Place de la Nation en symbool staat voor Frankrijk, weten we. Maar sta jij tegelijkertijd ook symbool voor de Franse emancipatie? Kunnen we je feminist noemen of juist een expressie van het patriarchaat? Zo maakte de Franse fotograaf Olivier Ciappa een postzegel van je, waardoor je op iedere Franse deurmat ligt, omdat hij predikt dat feminisme nog steeds een integraal deel van de Franse Republiek is, en het dus een belangrijke taak is om die te beschermen. Het werd zijn taak, en de jouwe.

Feministische denkers als Simone de Beauvoir, schrijfster Benoite Groult, de 18e eeuwse feministische pionier Gouges en Louise Michel en de heldin van de Parijse Commune uit 1871 gingen je al voor. Maar Marianne, hoe staan we er anno 2017 voor in onze strijd voor feminisme? Ooit dachten mannen nog dat vrouwen geen maatschappelijke rol speelden en zich geen vrijheid of kiesrecht hoorden toe te eigenen. Jij belichaamt uiteindelijk al deze Franse normen en waarden, dus we kunnen wel invullen wie er als laatste lacht.

Je bent niet alleen een vrouw, lieve Marianne. Historicus Mathilde Larrère beweerde zelfs dat je zo abstract bent, dat je vrouw noch man personifieert. En ik ben het met haar eens. Jij bent het symbool van mannen en vrouwen zonder dat hier verschil in wordt gemaakt: de belichaming van emancipatie. Jij draagt niet alleen de rede en de vrijheid, maar ook de voltooiing van de Franse gelijkheid tussen man en vrouw. Simone Beauvoir zei het nog in 1949: “Je wordt niet als vrouw geboren, je wordt tot vrouw gemaakt”. Juist dat is jouw wapen en jouw kracht, waardoor jij La Douce France vertegenwoordigt zoals geen ander dat zou kunnen.

 

Beeld: Andrew Robles

"mijn lijf"

"mijn lijf"

groeipijn

groeipijn