viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

een vergeetpil voor perfecte zielen

een vergeetpil voor perfecte zielen

Wat als we onze geest straks net zo kunnen manipuleren als ons lichaam? Met een pil herinneringen uitwissen. Vergeten. Nooit meer terug te halen. Of juist herinneringen opnieuw op ons netvlies plaatsen, doordat de techniek – ontastbare – emoties en momenten weet te vangen. Het klinkt scifi-achtig, maar wordt tegenwoordig steeds realistischer.

Met de vergeetpil, een medicijn ontworpen voor mensen met een posttraumatische-stressstoornis, kunnen vervelende herinneringen en bijbehorende emoties uitgewist worden. Deze pil manipuleert onze gedachtes en emoties, maar ook onze ziel. Want zijn het niet juist de herinneringen die ons maken tot wie we zijn? Ik vraag me af hoe dit soort innovaties zich in de toekomst zullen ontwikkelen. Wat als we straks massaal naar de vergeetdokter gaan? Het slikken van zo’n pilletje net zo normaal wordt als een bezoekje aan de plastisch chirurg? We straks ons gebroken hart kunnen helen, door hem of haar simpelweg te vergeten. Alsof personen nooit bestaan hebben, momenten niet beleefd zijn en de dagen onbeschreven waren.

Enerzijds kunnen pijnlijke herinneringen gewist worden, anderzijds wordt de techniek ingezet als tool om momenten voor altijd vast te houden. We kennen natuurlijk foto’s, video’s en de gefaalde Google Glass. Maar een nieuwe stap lijkt dichtbij. In de serie Black Mirror worden mogelijke toekomstscenario’s geschetst, waarin de techniek de mensheid extreem beïnvloed. In het scenario “The Entire History Of You” heeft de mens een geheugenchip en kunnen momenten uit het verleden opnieuw op het netvlies geplaatst worden. Volgens wetenschappers is het realistisch dat er binnen een tijdsbestek van vijf jaar daadwerkelijk soortgelijke chips op de markt komen. Hiermee kunnen beschadigde herinneringen van mensen met mentale gezondheidsproblemen terug gehaald worden.

Hoewel de geheugenchip en vergeetpil beide ontworpen zijn voor mensen met mentale gezondheidsproblemen, zie ik hoe deze ontwikkelingen bij kunnen dragen aan de creatie van de perfecte versie van onze Ik. Kijkend naar de invloed van plastische chirurgie op onze generatie, sluit ook deze ontwikkeling aan bij het streven naar perfectie. En net zoals plastische chirurgie vroeger enkel werd ingezet uit noodzaak en het nu voor ‘iedereen’ is, kan ook deze – nu nog bizarre – ontwikkeling op deze manier uitgroeien.

Als de mensheid straks daadwerkelijk in staat is om alles te wissen wat pijn doet en enkel de mooie momenten ons vormen tot wie we zijn, dan ontstaat er een perfecte versie van onze ziel. De manipulatie van ons lichaam gaat steeds verder. Van buiten naar binnen en andersom. Ze zeggen het: “ware schoonheid zit vanbinnen”, maar wat als ook deze vorm van schoonheid bespeeld kan worden? Is dat dan het nieuwe perfect? Perfect. Het eindeloze verlangen.

 

Beeld: Samuel Zeller

groeipijn

groeipijn

glimlachen van regen

glimlachen van regen