viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

waarom ik het internet haat

waarom ik het internet haat

Een studiegenoot liet me vanochtend een foto zien die hij nam in de mannenwc. Op de foto was een stuk grijze muur te zien, met daarop in een krasserig handschrift met blauwe balpen geschreven: feminisme = cancer. De foto ging even rond en op een paar afkeurende “tsk’s” en vermoeide zuchten na, verbaasde het me eigenlijk niet zoveel dat zo’n stukje maatschappelijk kritiek – van welgeteld twee woorden – op de muur geschreven stond. De afgelopen weken is het maar weer goed duidelijk geworden dat vrouwen en mannen die zich kritisch uiten in hun werk – hetzij in tekst, kunst of een combinatie van dit alles – “flink de wind van voren krijgen”. Meer dan honderd vrouwelijke Nederlandse journalisten ondertekenden recent een boycot tegen GeenStijl; een mooi initiatief, alhoewel het idee dat het internet een plek voor iedereen is, wat mij betreft voorgoed voorbij is.

Zo werd de Facebookpagina van een stripschrijfster, vlak na bovenstaande boycot, massaal bestookt. Naast het offline halen van haar stukje internet ontving de schrijfster massaal doodsbedreigingen en werd haar adres online openbaar gemaakt. De aanval bleek georganiseerd te zijn door Alt-Right bewegingen (alternatief rechtse groeperingen, red.) en gecoördineerd via bekende fora à la reddit en 4chan. De reden van de aanval? De schrijfster is transgender en gebruikte haar pagina en strips om een licht te schijnen op haar ervaringen als transgender in deze hypocriete doch hatelijke wereld.

Tijdens de eerste voetstapjes van het internet werd, mede door feministen, gehoopt dat de digitale wereld een plek zou zijn waar de machtsongelijkheid uit de “echte wereld” voor een deel zou wegvallen. Niemand zou weten of je een vrouw of een man bent – óf je hier überhaupt niet naar conformeert; niemand zou doorhebben of zwarte of witte vingers over het toetsenbord zweven. En niemand zou weten op wie, wat, of hoe je op iemand valt. Helaas laten de ongekend harde aanvallen op iedereen die geen hetero, blanke man is, zien dat de structuren van de “echte wereld” op het internet net zo echt zijn.

Mensen hebben het internet vormgegeven, maar diezelfde mensen laten zich achter hun beeldschermen veilig uit over de foto van een vrouwelijke journalist. Of sturen zelfs doodsbedreigingen naar een stripschrijfster. Al met al denk ik dat de stap naar verandering en gelijkheid met de komst van onze digitale wereld nog een stukje lastiger is geworden.

Daarom haat ik het internet.

Beeld: Tulip Utomo

"nieuwe" vrienden

"nieuwe" vrienden

walgelijk gelukkig

walgelijk gelukkig