viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

waarom het herlezen van je kinderboeken het toppunt van je vakantie kan zijn

waarom het herlezen van je kinderboeken het toppunt van je vakantie kan zijn

(en we er nog wat van kunnen leren)

Tijden de laatste loodjes van mijn nogal zwaar gevallen academisch jaar, volgde ik een summer school en internationale conferentie over het vormen van migratiegeschiedenis. Een groot deel van de lezingen ging over het belang van kinderen, kinderboeken en schoolboeken en de representatie van migratieverhalen. Migratie, en dan met name immigratie, wordt vaak gezien als iets dat geen deel uitmaakt van onze nationale geschiedenis. Maar wanneer kinderen met migratieverhalen in contact komen, of op zoek gaan naar dit soort verhalen in hun eigen familiegeschiedenis, wordt het idee dat ons kleine stukje land altijd een super homogeen groepje was en migratie iets slechts is, hopelijk een beetje tegengewerkt door de nieuwe generatie.

Toen ik na het volgen van deze summer school echt wel toe was aan een beetje ontspanning, was het eerste boek dat ik bij mijn ouders uit de kast pakte Geef me de ruimte van Thea Beckman (1976). Ongeveer tien jaar geleden las ik dit boek op een druilerige zomermiddag in een klap uit, en ben ik het met tussenpozes blijven herlezen. Voor degenen dit dit kinderwonder nog nooit in hun handen hebben gehad, raad ik het – nog steeds – ten zeerste aan. Naast de sterke vrouwelijke hoofdrol (meisje wordt uitgehuwelijkt, weigert en loopt weg), een sterke historische context (na het lezen van dit boek heb ik in geschiedenisproefwerken vragen over de Honderdjarige oorlog altijd goed gehad) heeft het mij als atheist ook laten zien wat religie voor iemand die wél gelooft kan betekenen (het meisje haalt veel van haar kracht uit haar geloof in God).

De kracht van de boeken die kinderen lezen werd me maar weer eens duidelijk toen ik – met het eerdergenoemde kinderboek op schoot – naast mijn vriend in de auto zat voor onze roadtrip. Onbewust reden we de route van mijn favoriete hoofdrolspeelster op de voet na. We bezochten Brugge en trokken vanuit dit Venetië van het Noorden, langs de kust van Picardië, door het bos van Crècy naar Mont Saint Michel. We stonden bovenaan de abdij en besproken hoe dit soort gebouwen voor ons eigenlijk weinig waarde hebben en waarom toeristen toch altijd naar kerken trekken. Alhoewel een klooster uit 700 op een rotsachtig eilandje in een baai vrij indrukwekkend is, ging veel van de magie van het bouwsel in onze interpretatie verloren. Maar toen herinnerde ik me het boek dat in het busje lag, en het bezoek van mijn boekenheldin aan deze plek.

Toen begreep ik het plots een beetje meer. 

Beeld: unknown

kunstenaar bubi canal over zíjn kunst en eigen universum

kunstenaar bubi canal over zíjn kunst en eigen universum

geel van de tuinslang en blauw van de lucht

geel van de tuinslang en blauw van de lucht