viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

kunstenaar bubi canal over zíjn kunst en eigen universum

kunstenaar bubi canal over zíjn kunst en eigen universum

Kunstenaar Bubi Canal (afgelopen jaar onderdeel van Foam Talent) bouwt aan zijn eigen droomwereld vol kleurrijke fantasiefiguren en surrealistische taferelen. Met zijn werk wil hij mensen laten inzien dat ze altijd invloed hebben op hun dromen, en dus hun leven. Ambitieus? Zeker. Maar misschien ook meer dan nodig in deze tijd. Zijn werk herinnert ons er vooral aan om nooit te stoppen met fantaseren en spelen. Wij vroegen hem ons wat meer te vertellen over zijn kunst. In zijn huidige woonplaats: New York. 

Je groeide op in Spanje en verhuisde een aantal jaar geleden naar New York. Hoe was het om te aarden in een nieuw land en een nieuwe stad?
'New York voelde eigenlijk vanaf de eerste dag als thuis. Ik vind het heel belangrijk om op verschillende plekken te leven. De nieuwe ervaringen die je opdoet laten je alles in een ander perspectief zien. New York is tot dusver een fantastische ervaring die me de kans heeft gegeven om nieuwe mensen van over de hele wereld te ontmoeten en samen te werken met groots talent.'

'Ik probeer vooral te voelen.'

Je werk is onder andere geëxposeerd in Parijs, New York en Berlijn. Was het moeilijk om door te breken in de kunstwereld?
'Door naar Amerika te verhuizen is mijn werk internationaal zichtbaarder geworden en is het balletje gaan rollen. Zo kreeg ik ook de kans om mijn werk ook in andere landen te laten zien, maar het duurde wel even voordat dit gebeurde. In die tijd heb ik gemerkt hoe ontzettend belangrijk het is om als kunstenaar te blijven geloven in wat je doet, om alsmaar door te gaan. Ik ben altijd op mijn intuïtie blijven vertrouwen.'

Hoe beïnvloedt het huidige politieke klimaat jouw werk?
'Alle gebeurtenissen om mij heen hebben invloed op mijn werk, dus ook de politiek. Ik werk altijd met een diversiteit aan mensen. Dat is simpelweg hoe de wereld is en hoe ik hem dus ook wil laten zien. Die juiste representatie vind ik heel belangrijk.'

Hoe ga je te werk?
'Wanneer ik start met een nieuw project, voelt het alsof ik een puzzel aan het maken ben. Ik werk met allemaal kleine stukjes die deel uit gaan maken van het grotere geheel. Maar ik wil niet weten hoe dat grotere geheel eruit gaat zien voordat ik begin - ik wil verrast worden door mijn werk. Dat moment van verrassing, dat motiveert me om te blijven creëren.'

Wil je altijd werk maken met een onderliggende boodschap?
'Wanneer ik creëer probeer ik niet aan de onderliggende boodschap te denken. Ik probeer vooral te voelen. De boodschap komt altijd later naar boven. Wel werk ik altijd vanuit een gevoel van optimisme. Iets dat mensen, en mezelf, hoop kan geven.'

'Wij zijn de makers van ons leven, niemand anders.'

Wat zijn op dit moment grote inspiratiebronnen?
'Mijn favoriete moderne kunstenaars zijn Matthew Barney, Cindy Sherman en Jeff Koons. Maar dagelijkse inspiratie haal ik absoluut uit New York. Mijn werk is compleet verweven met mijn leven dus raak ik geïnspireerd door al haar facetten: vrienden, mode, muziek en Michael Jackson, always.'

Met jouw werk creëer je een eigen universum - vol fantasieën. Wil je daarmee aan de realiteit ontsnappen?
'Ik wil niet ontsnappen, maar dingen juist veranderen. Door nieuwe realiteiten te genereren wil ik mensen laten inzien dat ze de capaciteit hebben om alles om hen heen aan te passen. Te blijven dromen. Wij zijn de makers van ons leven, niemand anders.'

Beeld en video: Bubi Canal - @bubicanal

verlanglijstjes

verlanglijstjes

waarom het herlezen van je kinderboeken het toppunt van je vakantie kan zijn

waarom het herlezen van je kinderboeken het toppunt van je vakantie kan zijn