viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

tranen met tuiten

tranen met tuiten

Een festival in de regen is het treurigste dat er bestaat. Het is alsof Satan zit te pissen en boos is op ons allemaal. Gelukkig weet ik dat het er aan komt. Buienradar ook. De andere 500 mensen onder het overdekte podium ook. Dat is dan wel weer jammer. Terwijl ik onhandig met een biertje in mijn hand mijn gratis plastic deken sta uit te vouwen, benadert een groot aantal gestreste mede festivalgangers mij om me de poncho van het lijf te vragen. Waar ik die vandaan heb. Ze kijken daar zo ernstig bij dat ik voor de zekerheid een blik omhoog werp om zeker te weten dat het wel echt regendruppels zijn en geen lavastenen die naar beneden vallen.

Met moeite prop ik mezelf en mijn natte poncho ver genoeg door de menigte om geen druppel meer te hoeven voelen. Hutje mutje techno-dansen we op soppende sokken. Plezier is ook maar gebaseerd op het vermogen om te kunnen relativeren.

De vriendin met wie ik dit ongewenste moment schuifelend onder een wit ufo-dak doorbreng trekt een gezicht alsof ze zojuist in haar broek heeft gepoept. Terwijl ik haar vraag wat er mankeert, werpt ze dezelfde vieze blik naar haar regenponcho. Helder. In tijden van weer dat zelfs honden niet leuk vinden zul je een aantal mensen tegenkomen. Ik neem ze voor het gemak even met je door.

Je hebt de t-shirt mensen: zij negeren alles wat Piet de dag ervoor voorspeld heeft en staan kennelijk zó optimistisch in het leven dat zelfs een acute keelontsteking hun humeur niet schaadt. Aan het eind van de dag zijn ze genoodzaakt hun smartphone en zichzelf in de rijst te leggen in de hoop de volgende dag weer naar behoren te functioneren.

Dan heb je poncho mensen: mensen die overal en nergens de lelijkste en tegen de minste investering poncho’s vandaan toveren en tegen eigen verwachting in alsnog nat worden. Maar ze zien er tenminste niet zo uit als de t-shirt mensen, die proberen het niet eens.

De parapludelers: mensen die de weerman wél geloofden maar weigeren om niet stylish door het leven te gaan. Een paraplu past niet in een handtas en dus op stap met een eenpersoons niet-windbestendige paraplu. En die dan bij aankomst delen met je vier vriendinnen.

Dan de paraplu-mensen met een grote én windbestendige plu: hun leven is erg georganiseerd. Zij kunnen zo ver vooruit denken dat ze ervan verdenkt worden de toekomst te kunnen voorspellen. Een eventuele carrière bij Net5 mogelijk.

Vervolgens heb je regenpak-mensen (niet te verwarren met de poncho mensen): ze willen eruit zien alsof ze met de auto gekomen zijn. Ze persen er bij aankomst een gemaakte glimlach uit omdat ze zelf weten wat ze zojuist doorstaan hebben en roepen overenthousiast dat alles goed gaat. Wanneer iemand hen vraagt of ze geen last van de regen hebben gehad is hun antwoord 'Dat kleine beetje? Ben je gek!' of; 'Regenpak aan en gaan!'. of 'Ik ben niet van suiker!' - waar ze dan ook wel weer een punt hebben, dus laat je het verder rusten. Hierdoor vraagt niemand hen aan het eind van de dag mee met de auto en moeten ze na werktijd opnieuw in hun (ditmaal natte) regenpak door de regen. Gefrustreerd door beide bovengenoemde feiten mokken ze thuis veel en eindigen ze altijd op de bank met rode wangen van de voorraad wijn.

Tot slot, auto-mensen: nergens last van maar zeuren veel, want in de file staan is kut en je kunt lang niet kletsen. Dat moet er dan uit als je eenmaal bent aangekomen. Vervolgens plannen ze vanaf ’t kantoor een vakantie 'want de bomen zijn seizoensconfused en het zag zó grijs buiten - daar word je verdrietig van. Mijn dokter zei dat ik hoogstwaarschijnlijk lijd aan een zomerdepressie en melkflessen onder een kokerrok gaan ook niet goed samen'. Elke zomer vergeten thuisblijvende Nederlanders dat ze in Nederland wonen, maar laat me je dan nog iets vertellen: het extreem collectieve geluk om een droog moment en een zonnestraal beleef je nergens beter dan in een veld met Nederlanders die samen op zoek gaan naar zomergeluk in eigen land.

Beeld: unknown

meisjeshart

meisjeshart

nergens op de wereld

nergens op de wereld