viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

meisjeshart

meisjeshart

Lieve Linda,

Er is niets frêler dan een meisjeshart. De binnenboordmotor van een vrouw in wording draait overuren. Daar dankt ze de rode blos op haar wangen aan.

Dat meisjeshart klopt van spanning. De eerste keer alleen op vakantie. Stiekem achterop zonder helm. Ondergoed dat je vormen niet meer bij kan houden. Wervelwinden van woede en afzetterij. Slapen bij die vriendin die wél alles van haar ouders mag. De wereld staat op zijn kop. Het heeft iets prachtigs en tegelijkertijd iets wreeds. Dat weet ik omdat ik ook ooit van meisje naar vrouw veranderde.

Maar dat meisjeshart klopt ook van angst. Prangende vragen waar geen eenduidig antwoord op bestaat. Waar voel ik me goed bij? Hoe hoort het eigenlijk? Is dit wat ik wil? Vraagstukken tijdens de weg naar volwassenheid, op een planeet die vrijwel volledig is ingericht voor de bestemming van ’hem en haar’. En met deze groei tot vrouw wordt ook je zichtbaarheid als mens vergroot. Opeens zijn er verantwoordelijkheden en keuzes. Keuzes waar je je ook weer voor moet verantwoorden. En dat terwijl je nog niet eens weet wie je bent.

Als meisje wist ik ook niet goed wie ik was. Ik ging van kort rood, piekerig haar naar platinablonde extensions en alles daartussenin. Truttige paardrijlaarzen, merksneakers en goedkope hakken droeg ik op rotatie in dezelfde willekeur. Ik ging naar het bubbelingfeest in de dorpsdisco, om de week daarna een indie concert in Amsterdam op te zoeken. Ik wist niet goed waar ik mee bezig was. Maar wat ik wel wist is dat ik het andere geslacht met de dag interessanter vond. En zo is het nog steeds.

Ik kan alleen maar vermoeden dat het voor mijn zusje anders is geweest. Een paar jaar geleden werd duidelijk dat zij meisjes ook leuk vindt. Misschien zelfs leuker dan, maar daar durft ze zich niet op vast te pinnen. Net zoals ze naar mijn vader, moeder en mij nooit haar concrete voorkeur heeft durven uitspreken. En aan andere kant, waarom zou ze dat moeten? Het is geen keuze, maar toch bestaat er die verwachting om jezelf daarvoor te verantwoorden.

Ik zie ons nog aan tafel zitten, de laatste vakantie samen. Alleen mijn moeder moest nog een hint krijgen en dan zouden we allemaal op de hoogte zijn. Een tolerant, vrij gezin waarin geaardheid nooit een issue is geweest en ook nooit zal zijn. Op het gezicht van mijn zusje stond een spanning geschreven die mij vreemd was. Grote ogen wisselden zich af met een zenuwachtig gelach. Weinig eetlust, volle wijnglazen.

Ze bleef er maar omheen draaien. Ik gaf haar ongevraagd een zetje met de vraag of ook zij ’speciaal’ door iemand werd opgehaald aan het einde van onze reis. Onbedoeld, maar ondoordacht gaf mijn moeder een afgestompte reactie op haar antwoord. Mijn zusje stormde weg van tafel. Haar zee van tranen en ontlading doen mijn ogen nog steeds vollopen. Wat moet dat meisjeshart toen hebben geklopt, zelfs terwijl ze wist dat het nooit een probleem zou zijn.

Toen ik de LINDA.Meiden opensloeg zag ik couture lingerie. Een roze faux fur met matching bodystocking, strategisch geplaatste handen. Gelach. Een lichtvoetig, zorgeloos stoeispel in naam van een vrije geaardheid. Gemakzucht. Glinsterende sieraden en metallic lippenstift.

En in mijn gezicht ontstond een bekende plooi. Een geschreven spanning die ik eerder niet begreep. Ik houd mijn hart vast voor die meisjes.

Beeld: Unknown

geluk moet je zelf zoeken

geluk moet je zelf zoeken

tranen met tuiten

tranen met tuiten